30.07.14

Maltaan viljelijät koolla Kotkaniemessä

Mallasohra oli päivän teemana tiistaina 29. heinäkuuta Vihdissä Yaran koetilalla Kotkaniemessä, jossa isäntänä toimi VikingMalt mallaskonserni.

Mallasohra oli päivän teemana tiistaina 29. heinäkuuta Vihdissä Yaran koetilalla Kotkaniemessä, jossa isäntänä toimi VikingMalt mallaskonserni. Päivän yhteistyökumppaneina olivat ProAgria Etelä-Suomi ja Yara Suomi Oy.

Sanna Kivelä VikingMaltilta kertoi reilun viidenkymmenen isännän viljelijäryhmälle, että maltaan kysyntä tulee kasvamaan selvästi myös lähivuosina. Tämä on hyvä asia myös mallasviljelylle. Sen eteen on kuitenkin tehtävä töitä niin lajikevalintojen kuin viljelytoimenpiteiden myötä. Jotta valmis mallas on markkinakelpoista, laadun tasosta ei ole vara tinkiä myöskään viljelytoimenpiteissä.

Saara Nikkari ProAgrialta lupasi neuvontajärjestön olevan tarvittaessa apuna ProViljelys-palvelutoiminnalla. Siinä keskitytään viljely-, kasvinsuojelu- ja markkinointi suunnitteluun, kartoitetaan taloudellisen tuloksen kokonaiskuvaa ja tietysti tarjotaan apua viljelytoimenpiteisiin kasvustokäyntihavaintojen kautta.

Yara Suomen Kotkaniemen tutkimusaseman vetäjä Juha Liespuu kuvasi kuluvan kasvukauden esiin tulleita haasteita mallasohran näkökulmasta. Kevään pitkä kylmä jakso toisaalta pitkitti kasvukautta, mutta heinäkuun lämpimien säiden myötä kasvustot ovat kirineet viivästymää kiinni. Tärkeätä on jälleen tällä kasvukaudella ollut huolehtia maan kasvukunnosta niin muokkauksen, kasvinsuojelun kuin lannoituksen osalta. Uudet mallaslajike-ehdokkaat ovat Kotkaniemessä koeruuduilla mukana ja tehtävänä on tutkia muun muassa lannoituksen osuus sadonmuodostuksessa.

Aamupäivän luentojen jälkeen ryhmä tutustui Kotkaniemen mallasohrakokeisiin. Hanna Haikka Boreal Kasvinjalostuksesta esitteli uusia mallaslajike-ehdokkaita. Ne ovat lupaavia ehdokkaita satopotentiaaliltaan, mutta vastaavasti vaativat vahvat eväät mm. lannoituksen osalta.

Viileä olut olikin sitten tilaisuuden lopuksi paikallaan juhlistamaan kaikille yhteistä mallas-teemaa!

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja