Viime vuoden omenasato lähes ennätyksellinen, marjanviljely tunnelissa yleistyy

Vuonna 2021 Suomessa tuotettiin yhteensä 308 miljoona kiloa vihanneksia, marjoja ja hedelmiä, mikä on hieman vuotta 2020 pienempi.

Vuonna 2021 Suomessa tuotettiin yhteensä 308 miljoona kiloa vihanneksia, marjoja ja hedelmiä. Määrä on hieman vuotta 2020 pienempi. Puutarhayritysten määrä oli 3 167, ja niillä oli puutarhatuotannossa vajaa 20 000 hehtaaria peltoa ja 370 hehtaaria kasvihuoneita. Lisäksi avomaalla tunneliviljelyn ala kipusi 107 hehtaariin. Vaikka yritysten määrä väheni edelleen, puutarhatuotannon kokonaisala säilyi ennallaan avomaalla, mutta pieneni hieman kasvihuonetuotannossa.

Viime kesän säähaasteena olivat kesäkuun ennätyshelteet. Varsinkin tarhaherne kärsi kuivuudesta. Helteinen sää kypsytti mansikat etuajassa ja aiheutti poimijapulaa. Tästä huolimatta mansikan sato oli reilut 16 miljoonaa kiloa. Marjojen kokonaistuotanto oli 20 miljoonaa kiloa ja mansikan jälkeen eniten satoa saatiin vadelmasta ja mustaherukasta.

Jo 70 prosenttia vadelmasta on tunneliviljeltyä

Sääriskin vähentämiseksi ja satokauden pidentämiseksi marjoja viljellään yhä enemmän tunneleissa. Vuonna 2021 marjojen tunneliviljelyala kasvoi 26 hehtaarilla vuoteen 2020 verrattuna.

Vadelmasadosta arviolta reilu miljoona kiloa eli 70 prosenttia tuotettiin tunneleissa. Tunnelituotannon satotasoksi voi arvioida 27 000 kiloa hehtaarille. Tunnelialasta suurin osa eli 66 hehtaaria oli mansikan viljelyssä. Tunnelimansikkaa tuotettiin vajaa kolme miljoonaa kiloa, kun satotasoksi arvioidaan 30 000 kiloa hehtaarille.

Avomaavihannesten kokonaissato jäi tavanomaisesta

Viime kesänä juureksia tuotettiin 98 miljoonaa kiloa, josta porkkanaa oli 76 miljoonaa kiloa. Ruokasipulia tuotettiin 29 miljoonaa kiloa ja keräkaaleja 20 miljoonaa kiloa. Avomaavihannesten kokonaissato oli 173 miljoonaa kiloa, ja se jäi tavanomaisesta satotasosta.

Omenasato oli kaikkien aikojen toiseksi paras, 7,9 miljoonaa kiloa. Hedelmien kokonaistuotanto oli 8 miljoonaa kiloa.

Tomaateista jo lähes viidennes on erikoistomaatteja

Kasvihuonevihannesten sato oli kokonaisuudessaan 97 miljoonaa kiloa. Sen lisäksi ruukkuvihanneksia tuotettiin 107 miljoonaa kappaletta, kasvua oli noin kolme miljoonaa edellisvuoteen verrattuna. Kiloiksi muunnettuna ruukkuvihanneksia tuotettiin 10 miljoonaa kiloa.

Tomaatin 38 miljoonan kilon kokonaistuotannosta jo seitsemän miljoonaa kiloa oli erikoistomaatteja kuten luumu- ja kirsikkatomaatteja. Tomaatin kokonaistuotanto pieneni 3,7 miljoonaa kiloa vuoteen 2020 verrattuna. Kasvihuonekurkkua saatiin 53 miljoonaa kiloa, miljoona kiloa vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Luvut perustuvat Luonnonvarakeskuksen (Luke) noin 2800 puutarhayritykselle tekemään verkkokyselyyn ja puhelinhaastatteluihin.

Lähde: Luonnonvarakeskus (Luke) (Uutinen kokonaisuudessaan täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja