24.04.23

Metsätalouden tukiin muutoksia ensi vuonna - Metka korvaa pääosin Kemeran

Uusi metsätalouden kannustejärjestelmä, metka, korvaa nykyisen kemera-tukijärjestelmän vuonna 2024. Siinä tuetaan pääpiirteittäin samanlaisia töitä kuin kemerassakin; yksityismetsien aktiivista ja oikea-aikaista hoitoa, luonnonhoitoa ja metsätieverkon ylläpitoa. Metkan on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2024 alussa, mutta se tulee ensin hyväksyä Euroopan komissiossa.

Uudessa metsätalouden kannustejärjestelmässä tuettavia töitä ovat:

1. Taimikon ja nuoren metsän hoito, pienpuun keruu

Metkan myötä tukimenettely muuttuu, sillä nykyisessä kemera-järjestelmässä metsänomistaja lähettää Metsäkeskukseen rahoitushakemuksen ennen töiden aloittamista. Töiden toteutuksen jälkeen metsänomistaja lähettää Metsäkeskukseen toteutusilmoituksen. Metkassa tuki haetaan pelkästään töiden toteuttamisen jälkeen tehtävällä toteutusilmoituksella eikä ennakkohakemusta tarvita.

Taimikon ja nuoren metsän hoitokohteelle voi saada uudestaan tukea, jos edellisen tuen maksusta on kulunut vähintään viisi vuotta. Tukea voi saada uudestaan myös, kun kemeran mukaan maksetusta tukimaksusta on kulunut vähintään viisi vuotta.

Tuen saaminen uudestaan samalle alueelle mahdollistaa esimerkiksi sen, että ensin saa tukea taimikon varhaishoitoon ja sitten uudelleen tukea varttuneen taimikon viimeiseen taimikonhoitoon.

2. Suometsien hoitosuunnitelmien laadinta, vesiensuojelu ja piennarteiden tekeminen

Suometsien ojien kunnostustöihin ei enää jatkossa myönnetä tukea, vaan sen sijaan maanomistajat voivat saada tukea suometsien hoitosuunnitelmien laatimiseen. Tukea voidaan myöntää myös hoitosuunnitelmassa esitettyjen vesiensuojelutoimenpiteiden ja piennarteiden tekemiseen.

Suometsän hoitosuunnitelma pitää olla kokonaisvaltainen ja ammattimaisesti tehty. Siinä pitää huomioida esimerkiksi vesiensuojelu ja suometsien vedenkorkeuden oikea sääntely.

3. Kulotus

Uudessa metsätalouden kannustejärjestelmässä maanomistajat voivat hakea tukea kulotuksiin. Kulotuksen tavoitteena on edistää biologista monimuotoisuutta.

Tuen saanti edellyttää säästöpuiden jättämistä kulotettavalle metsänuudistamisalalle ja näiden säästöpuiden polttamista. Tuki maksetaan kulotetun alueen pinta-alan perusteella. Säästöpuiden polttaminen korvataan erikseen.

4. Metsätalouden tieverkosto

Metsäteiden tuella halutaan varmistaa, että metsätieverkosto pysyy käyttökelpoisena ympäri vuoden. Metkassa tukea myönnetään metsätalouden käytössä olevien yksityisteiden perusparannukseen ja uusien metsäteiden rakentamiseen kuten kemerassakin.

Kun metsätien perusparannus tehdään yhteishankkeena, tukea myönnetään tietty prosenttiosuus kustannuksista. Sillan rakentaminen tai korjaus nostavat tukitasoa. Myös yhden tilan hankkeena perusparannettavan metsätien kunnostuskustannuksiin voi saada tukea.

5. Terveyslannoitus

Terveyslannoituksen tuen tarkoituksena on parantaa metsän ravinnetasapainoa ja lisätä metsien kasvua ja hiilen sidontaa. Metkassa tukea voi saada suometsien tuhkalannoitukseen sekä metsiin, joiden maaperässä esiintyy boorin puutosta. Metkassa tuki on kemerasta poiketen kiinteä pinta-alaperusteinen tuki.

6. Ympäristötuki ja tuki luonnonhoitohankkeisiin

Ympäristötuen ja luonnonhoitohankkeiden tuen tavoitteena on biologisen monimuotoisuuden edistäminen talousmetsissä. Uudessa kannustejärjestelmässä tuet ovat periaatteiltaan samanlaisia kuin kemerassakin.

Ympäristötukea myönnetään maanomistajalle ensisijaisesti metsälain erityisen tärkeiden elinympäristöjen turvaamiseen niissä tilanteissa, joissa vähäisen haitan kynnys ylittyy. Tukea voidaan myöntää myös muihin monimuotoisuuden kannalta arvokkaisiin kohteisiin. Metsäkeskuksen ja maanomistajan välinen ympäristötukisopimus tehdään 10 vuodeksi.

Luonnonhoidon tukea voi hakea esimerkiksi elinympäristöjen hoito- ja kunnostustöihin, ennallistamiseen ja vesiensuojelutöihin. Tuki myönnetään luonnonhoidon hankehaun perusteella tai maanomistajan hakemuksesta.


Lähde: Metsäkeskus (Koko uutinen täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja