10.11.22

Ruokaperunaa varastoissa taas normaalimäärä, mutta sen varastointikestävyys ja -kustannukset huolestuttavat

Maatilojen varastoissa oli lokakuun puolivälissä 189 miljoonaa kiloa ruoka- ja ruokateollisuusperunaa. Tästä ruokaperunaa oli 159 miljoonaa kiloa, mikä on 18 miljoonaa kiloa enemmän kuin viime vuonna. Tuleva talvi kuitenkin huolestuttaa korkeiden varastointikustannusten ja perunasadon heikentyneen varastointikestävyyden vuoksi.

Ennätyssadot hupenivat elokuun rankkasateisiin ja aiheuttivat laatuongelmia

Alkukaudesta perunasadosta näytti tulevan koko maassa ennätyshyvä. Pohjois-Pohjanmaalla satotaso nousikin 34 000 kiloon hehtaarille. Sen sijaan toisella päätuotantoalueella Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla satotaso jäi 30 000 kiloon. Elokuun alkupuolen rankkasateet kurittivat Etelä-Pohjanmaata ja pahimmillaan vuorokautinen sademäärä oli lähes 100 millimetriä, mikä aiheutti korjattuun satoon laatuongelmia.

"Ruton lisäksi maltokaarivirus heikentää perunan laatua tänä syksynä. Varastoinnin kustannukset ovat myös kasvamassa, koska jäähdyttäminen ja tuulettaminen vaatii sähköä. Tämä vaikuttaa varastokestävyyteen ja lisää varastointikustannuksia", kertoo yliaktuaari Anna-Kaisa Jaakkonen Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Perunan kohonnut hinta ei kata kasvaneita tuotantokustannuksia

Kotimaassa ruokaperunan viljelijähinta oli syyskuussa 19,96 senttiä /100 kiloa. Hinta on noussut syyskuuhun 2021 verrattuna noin kahdella sentillä eli 11 prosentilla. Kuitenkin elokuusta 2021 elokuuhun 2022 on energia- ja voiteluaineiden hinta kohonnut 47 prosenttia ja lannoitteiden ja maanparannusaineiden hinta 81 prosenttia (Tilastokeskuksen Maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksillä mitattuna).

Jotkut tilat ovat aikaistaneet perunan myyntiä tilan maksuvalmiuden parantamiseksi ja varastointitappioiden ehkäisemiseksi. Ruokaperunaa on syyskuussa myös viety selvästi tavallista enemmän. Viedystä 630 000 kilosta suurin osa meni Viroon, mutta myös Latviaan ja Ruotsiin. Keski-Euroopassa perunaviljelykset kärsivät kuivuudesta, joten sinne on vientimahdollisuuksia.

Edellä esitetyt varasto- ja satomaääräarviot on kerätty Luken toimesta ruoka- ja ruokateollisuusperunan viljelijöiltä, joilla niitä on viljelyssä vähintään viiden hehtaarin alalla. Tänä vuonna tällaisia tiloja oli enää 395. Näillä tiloilla perunan yhteenlaskettu ala oli 9 856 hehtaaria, josta ruokaperunaa oli 7 731 hehtaaria. Keskimäärin tällaisilla tiloilla on varastossa 479 000 kiloa ruoka- ja ruokateollisuusperunaa.


Lähde: Luonnonvarakeskus (Luke) (Koko uutinen täällä.)


Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja