Olet täällä

Kun isäntä turvasytyttimen vaihtoi

Siellä me seisoimme kaustislaisen navetan maitohuoneessa odottamassa sähkövaloa. Yleensä loisteputken syttymistä todellakin saa vartoa hetken, mutta nyt valkeus yllätti meidät kaikki – niin vanhan kuin nuoren isännän, emännän, vakuutusmyyjän, Keskipohjanmaa-lehden valokuvaajan ja minut.

Hetkeä aikaisemmin olimme asentaneet maitohuoneen loistevalaisimeen turvasytyttimen. Tämä pieni kapistus on paitsi nopea myös todellinen satsaus turvallisuuteen. Se saattaa pelastaa koko navetan täystuholta. Tätä ilosanomaa olimme kutsuneet kuulemaan myös maakuntalehden Kaustiselle.

Miten turvasytytin sitten toimii loistevalaisimessa eritavalla kuin perinteinen sytytin? Tavallisesti loisteputken hajotessa alkaa vilkkuminen, joka kuumentaa loisteputken jopa 200 asteiseksi, kun sytytin syöttää virtaa lamppuun onnistumatta. Turvasytytin toimii toisin. Kun lamppu on rikki, se estää valon syttymisen eikä paloriskiä synny. Kun turvallisuus lisääntyy – sähkönkulutus vähenee, koska loisteputki kuluttaa räpsiessään eniten sähköä.

Miksi lampun kuumeneminen on vaarallista? Loisteputket sijaitsevat monesti ylhäällä lähellä kattoa. Niiden siivoaminen helposti syttyvästä pölystä on hankalaa ja lähellä sijaitsevat puiset kattorakenteet saattavat kuumetessaan roihahtaa. Kun kytevästä kattorakenteesta tippuu palavaa materiaalia monesti kuivikkeiden peittämälle lattialle, on suurpalo valmis.

Pienillä asioilla on monesti suurin merkitys. Kun vaihdat sytyttimet, otat ison loikan maatilan paloturvallisuudessa. LähiTapiola haluaa olla edistämässä maatilojen turvallisuutta jakamalla turvasytyttimiä samalla kun vakuutusasiat laitetaan kuntoon.

Lehden kuvaaja oli niin vaikuttunut näkemästään ja kuulemastaan, että päätti vaihtaa sytyttimet kotonaankin – asuuhan siellä hänen perheensä.

Kommentit