Sari Yli-Savola
25.10.23

Erikoiskasvit viljelykierrossa - It’s a match!

Loka-marraskuulla 2023 Facebookissa pyörivän kampanjamme avulla olemme tositarkoituksella etsineet todellisia matcheja innostuneiden ja vaihtelua viljelykiertoon kaipaavien viljelijöiden joukosta. Samaa teemaa on toistettu myös ilmoittelussamme ja se on herättänyt paljon positiivista huomiota. Näkökulma viljelykasviin on sama kuin uuteen deittikumppaniin. Ja todellakin. Uuden viljelykasvin valinnassa ja viljelyyn otossa on paljon samankaltaisuutta kuin parisuhteen muodostumisessa.

Alkuhuuma

Kun pitkän, jopa vuosien harkinnan jälkeen on valmis ottamaan uuden kasvin viljelykiertoon, haluaa saada tästä kaiken mahdollisen tiedon. Tuleehan uuden kumppanin olla sävyisä eli helppo viljeltävä ja vaatimaton eli pienillä tuotantopanoksilla toimeen tuleva. Lisäksi sen pitäisi tuoda rahaa taloon eli sen viljelyn itsessään tulee olla kannattavaa ja hyvät tuet ovat pelkkää plussaa.

Paras vuodenaika deittailun aloittamiseen on tämä kuluva syksy ja tuleva talvi. Trans Farm tarjoaa tapailuun oivallisia mahdollisuuksia järjestämällä mm. viljely- ja markkinapäiviä, webinaareja sekä osallistumalla yhteistyökumppaneiden tilaisuuksiin. Nyt täytyy olla rohkea ja heittäytyä mukaan.

Kun on vielä kahlannut Trans Farmin nettisivut moneen kertaan läpi, selannut somea ja saanut neuvojalta uskonvahvistusta puhelimitse, on korkea aika virallistaa suunnitelmat ja tehdä viljelysopimus. Sitten voikin ryhtyä valmistaumaan yhteiseen tulevaisuuteen hankkimalla viljelyyn tarvittavat tykötarpeet.

Erilaisuuteen havahtuminen

Arkeen tottuminen uuden kumppanin kanssa ei ole aina ihan yksinkertaista. Hyvästä pohjatyöstä huolimatta, voi matkaan tulla mutkia ja töyssyjä. Erikoiskasvien kasvutavat poikkeavat mm. viljoista. Myös sääolosuhteet voivat koetella. Erilaisuuteen tulee suhtautua avoimesti ja etsiä sopuratkaisuja yhteisen taipaleen kulkemiseen.

Hyväksyntä tai hylkääminen

Kun puntit ovat tasassa ja arki rullaa, on uusi kumppani helppo hyväksyä osaksi viljelykiertoa. Naapureille ja tuttaville on mukava kertoa letkeästä yhteiselosta ja kannustaa heitä samaan ratkaisuun.

Joskus taas arki ei ota sujuakseen. Odotukset kumppanin suhteen ovat kenties olleet liian korkealentoiset ja alkuhuuma on kiertynyt pettymykseksi. Vielä ei kuitenkaan kannata heittää kirvestä kaivoon. Terapiaistunto neuvojan kanssa avaa silmät ja hyvinkin pienillä muutoksilla saa taas homman toimimaan.

Yhteinen tulevaisuus

Erikoiskasveista moni on löytänyt viljelykiertoon pitkäaikaisen kumppanin. Trans Farmin tarjoamista luonteikkaista vaihtoehdoista, kuminasta ja öljyhampusta, on hyvä valita. Niille riittää kysyntää ja sadolla on varma vastaanotto. Ja sopimuksia tehdään sekä keltanokkien että konkareiden kanssa.

Kummankin tilityshinnan perustaso on yli tuhat euroa tonnilta ja tukea maksetaan enemmän kuin viljoille. Molemmat kasvit ovat rotevajuurisia maanparannuskasveja ja niiden esikasviarvo viljelykierrossa on huomattava seuraaville kasveille.

Moni nykyisistä viljelijöistämme on löytänyt kasveistamme uskollisia ystäviä. Pisimmät sopimussuhteet Trans Farmille ovat kestäneet yhtäjaksoisesti jo yli 30 vuotta ja monet ovat periytyneet myös seuraavalle sukupolvelle.

Todellisia matchejä!

Innostuitko? Ota yhteyttä [email protected] tai soita 019779620, niin jutellaan lisää.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja