Olet täällä

Liemirehukuulumisia Altialta

Altian Koskenkorvan tehtaalla prosessiin käytetyn ohran valkuainen on ollut joulukuun alkuun mennessä yli prosenttiyksikön alempi kuin viime satokaudella. Tehtaan päätuotteiden, viljaviinan ja ohratärkkelyksen, valmistukselle muutos on ollut eduksi. Ohrassa on viime vuotta enemmän tärkkelystä. Ohravalkuaisrehun (OVR) ja tärkkelysrankin (TTR) valmistusmäärä viljatonnia kohti on kuitenkin alentunut. Lisäksi tehtaan viljankäyttöä alensi jokasyksyinen, noin kahden kuukauden mittainen perunatärkkelyssesonki, jolloin ohratärkkelyksen kysyntä on normaalia pienempää. Viljankäyttö on palautunut marras-joulukuussa lähes maksimitasolle ja ennusteiden mukaan jatkuu samana vuodenvaihteen jälkeenkin.

Viljan alentunut valkuainen on merkinnyt sikojen ruokinnassa lisääntynyttä täydennysvalkuaisen tarvetta. Alentuneen OVR:n tuotantomäärän takia tätä ei ole voitu hoitaa lisäämällä OVR:n käyttöä, vaan täydennystiivisteiden koostumusta on pitänyt muuttaa. Tiivisteiden vaihtoa ei ole käytännön syistä pystytty tekemään heti kun uuden viljan analyysitiedot ovat tulleet.

Suunniteltuja huolto- ja pesuseisokkeja Koskenkorvalla on vuodessa 3-4. Niiden kesto on 2-4 päivää riippuen huoltotoimintojen laajuudesta. Seisokkiviikoilla liemirehujen valmistusmäärä laskee noin 50 %. Tuotantotilanteesta riippuen on mahdollista toimittaa ylimääräisiä toimituksia seisokkia edeltävillä viikoilla. Ruokintareseptien muutos täytyy kuitenkin tehdä, jos halutaan, että liemirehuja on seisokkiviikolla joka päivä käytössä. Tarkemmat tiedot tehtaan seisokeista löytyvät myös Altian rehusivuilta (http://rehu.altia.fi).

Viime kesänä todetut muutamat OVR:n säilymisongelmat tilavarastoissa on saatu korjattua, kun rankissa ei ole enää lokakuusta lähtien ollut jäännössokereita ja säilöntäaineannostusta on lisätty. Säilöntäaineena käytetään kaliumsorbaattia ja muurahaishappoa.

Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2016 kaikille Farmitin lukijoille!

Partner: 

Kommentit