Olet täällä

Riskillä rajaan

Toukokuu tuo tullessaan jokakesäisen tutun urheilulajin. Enkä nyt tarkoita Venäjällä pelattavaa arvoturnausta, joka toki saattaa olla kansainvälisesti seuratumpi, vaan tarkoitan kansallisurheiluamme pesäpalloa. Sen sarjapelit aloitetaan perinteisesti äitienpäiväviikonloppuna. Lätkä, pesis ja kaikki muukin urheilu ovat jatkuvaa riskinottoa. Koska aivan kaikkea ei kuitenkaan kannata riskeerata, kuuluu eri lajeihin omat turvallisuusohjeensa. Ohjeet ja säännöt syntyvät usein ratkaisuiksi käytännön ongelmiin.

Pesäpallokentällä juniorina harjoitellessa tapahtui onnettomuus, joka olisi ohjeita noudattamalla ollut vältettävissä. Harjoituksissa joukkueen kovin lyöjä oli lyömässä ja hänelle pallon syöttänyt pelaaja - eli lukkari - teki inhimillisen erheen.

Kun lukkari on syöttänyt pallon ilmaan, hän väistää askelen taakse. Näin toimitaan niin harjoituksissa kuin pelissä. Kävi tietysti niin, että syöttö oli epäonnistunut eli väärä ja lukkari oletti, ettei lyöjä lyö. Lukkari otti pallon ilmasta kiinni, mutta porukan paras lyöntitykki olikin päättänyt lyödä, jolloin maila osui suoraan lukkarin käteen. Käsi murtui ja yhden pelaajan kesä oli monella tapaa pilalla. Kausi päättyi siihen, kipsin takia ei päässyt uimaan ja pyöräilykin oli hankalaa.

Yritysmaailmassa vastaaviin virheisiin ei ole varaa. Riskinotosta voi olla seurauksena työntekijän loukkaantuminen tai pahimmassa tapauksessa kuolema. Vahinkoriskien laiminlyönnin seurauksena yritys saattaa tuhoutua tulipalossa. Osa riskien seurauksista voidaan vakuutuksella siirtää vakuutusyhtiön kannettaviksi. Työntekijän tapaturmasta aiheutuneita kustannuksia voidaan vakuuttaa, mutta joukkueen kovinta lyöjää paraskaan vakuutus ei voi korvata. Tuhoutuneet toimitilat voidaan ennallistaa, mutta menetettyjä asiakkaita vakuutus ei tuo takaisin.

Jokaisen pienen ja vähän suuremmankin pesäpalloilijan haave on päästä yrittämään läpilyöntiä. Vain yksi lyönti jäljellä, joukkue tappiolla ja etenijät jokaisella pesällä. Todennäköisimmin läpilyönti onnistuu lyötäessä lähelle pelikentän rajaa, mutta mitä lähemmäs rajoja lyöt, sitä todennäköisempää on lyönnin epäonnistuminen. Tavoitteena on saada pallo niin kauas kuin mahdollista, tehdä pari juoksua ja kiertää itse koko kenttä ja tehdä kunnari. Tavoitteena on olla pelin sankari. Joukkuelajeissa menestys harvoin perustuu taitaviin yksilöihin, vaan useimmiten taitavien yksilöiden yhteispeliin. Menestys muodostuu pitkäjänteisestä pelin rakentamisesta yksittäisten sankaritekojen sijaan.

Riskienhallinta on parhaimmillaan yritysmaailmassa asiakkaan ja vakuutusyhtiön yhteistyötä. Meillä on työkalut koko riskikentälle. Asiantuntemusta vaatii myös niiden paikkojen tunnistaminen, jolloin pitää uskaltaa lyödä riskillä rajaan. Pelataanko yhdessä?

Lari-Pekka Kyllönen, riskipäällikkö, LähiTapiola

PS. Sankariteoista puheen ollen elämässä tulee joskus eteen tilanteita, jolloin pienillä teoilla voi olla iso merkitys. On myös taitoja, joita kukaan ei toivo tarvitsevansa, mutta jotka tarvittaessa ovat kultaakin arvokkaampia. Vielä ehdit kouluttaa itsestäsi sankarin: www.sankarikoulutus.fi.

Blogi on julkaistu aiemmin Omatalous-verkkojulkaisussa

Kommentit