Katri Ala-Kleemola
26.02.18

Matkiminen kannattaa

Sanotaan, että matkiminen on imartelun vilpittömin muoto.

Sanotaan, että matkiminen on imartelun vilpittömin muoto. Matkiminen on paitsi toisten ihmisten myötäilyä ja jäljittelyä on se myös oikotie monen asian oppimiseen. Esimerkiksi lapsi oppii monta tärkeää taitoa seuraamalla isompien mallia esimerkiksi liikenteessä, ruokapöydässä ja kauppareissulla.

Yritykset benchmarkkaavat

Yritysmaailman matkimista voidaan tiettyyn pisteeseen kuvata benchmarking-termillä. Termi tarkoittaa oman toiminnan vertaamista toisten toimintaan, yleensä vielä parhaaseen mahdolliseen vastaavaan käytäntöön.

Ydinajatuksena on oppia toisilta ja kyseenalaistaa omaa toimintaa. Sillä voidaan kehittää systemaattisesti omaa tuottavuutta, laatua ja tehokkuutta ottamalla oppia parhaiten pärjäävistä yrityksistä.

Liian pitkälle vietynä sitä voidaan myös kutsua yritysidean varastamiseksi, mutta siihen emme keskity nyt.

Onko maataloudessa jo kaikki keksitty?

Karkeasti voisi arvioida, että maataloutta on ollut olemassa yhtä kauan kuin ihmisiäkin. Voisi kuvitella, että tällä saralla kaikki on jo keksitty, kehitetty ja kokeiltukin.

Onneksi näin ei ole. Maatalousalalla toimii koko ajan vankka joukko tuotteitansa ja palveluitaan kehittäviä yrityksiä ja joukko viljelijöitä, joita voisi edelläkävijöiksikin kutsua. He ovat viljelijöitä, jotka rohkeasti vievät omaa yritystoimintaansa eteenpäin uusia viljelymenetelmiä ja uutuustuotteita ennakkoluulottomasti kokeillen ja välillä myös itse kehittäen.

Kriittisin silmin toisilta oppimaan

Yleensä suurin osa näistä kokeiluista (toivottavasti!) on onnistuneita, mutta väliin mahtuu varmasti myös epäonnistumisia. Kuten elämässä yleensäkin.

Kantapään kautta oppimisen sijaan kannattaakin nyt aloittaa oman maatalousyrityksen benchmarkkaus vielä ennen tulevia kevätkylvöjä. Farmitin sivustolta löytyy vino pino artikkeleita erilaisista viljelykokemuksista niin siementen, kasvinsuojelun, lannoituksen, viljelytoimenpiteiden kuin maanparannustöidenkin osalta.

Nyt siis kriittisesti pohdiskelemaan, kuinka omaa toimintaa voisi vielä parantaa muiden kokemuksista oppimalla. Ja sitä ennen kannattaa vielä käydä nauttimassa ihanasta kevätauringosta!

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja