Olet täällä

Siistejä nämä koetoimintahommat – paskareissujen välissä myös hyviä lounaita!

Viime kesänä harjoittelija Juho muutti Vaasaan toukokuun 15. päivä, eli samana päivänä kun vaihdoin kesärenkaat alle. Siitä lähtien perustimme koeruutuja moneen paikkaan, Lapväärtti-Kruunupyy-Siilinjärvi rajapyykkeinä. Toki Somerniemelle perustettiin yksikin koe. Mutta, mitä tutkimme? Juho kirjoittaa gradun kylvösipulin Samco-viljelymenetelmästä ja siksi perustimme sipulikokeen Sulvaan. Tämä koe ei onnistunut kuin Strömsössä, joten perustimme toisen kokeen heinäkuun puolivälissä. Se onnistui ja potilaat, sipulintaimet, pysyivät hengissä, mutta rikat ei!

Somerniemen rukiissa ei ollut mangaaninpuutosta koska PEU-arvo oli 93. Kun PEU-arvo alittaa 90 on syytä ryhtyä toimenpiteisiin.Ei kesää ilman kuminaa. Viime vuonna lannoituksen nimissä, tänä vuonna on taas kasvinsuojelu mukana. Vihanneksista palsternakka kasvoi vielä lokakuun puolivälin jälkeen, kun taas porkkanat nostettiin jo lokakuun toisella viikolla. Nyt on porkkanat pesty ja odottavat viimeisiä analyysejä, kun samalla uutta satoa on jo kylvetty Laitilassa. Rehuherne on kovassa huudossa, mutta onnistuuko viljely? A-rehu tarvitsee miljoonia kiloja, mutta montako miljoonaa kiloa Taneli saa kasaan tänä vuonna? Siksi Viljelijän Berner investoi laajaperäisesti herneen viljelyyn.

Hortilabin slogan ”Tieteestä tietoa” on ajankohtainen, koska täsmäviljelyssä on tulevaisuutta ja mangaaninpuutos on todellisuutta. Kun maa-analyysi hälyttää punaista mangaanilukua, tulee ottaa tieteelliset keinot apuun. Silloin viljan siemenet tulee käsitellä Terios Mn+ -valmisteella, koska näillä alhaisilla viljanhinnoilla sinulla ei ole varaa olla käyttämättä sitä. Sen ovat koeruutusadot ja käytännön sadot todistaneet. Moni tunnistaa mangaanipuutokset viljoista, mutta se tapahtuu vasta, kun satoa on jo menetetty. NutriNostica-mangaanimittarilla saatte kasvustosta alta puolessa tunnissa selville piilevät puutokset ja tiedätte, pitääkö lehtilannoittaa mangaanilla!

Alfons ja JuhoTyökiireiden takia kakkupäiviä oli harvakseltaan viime kesänä, mutta hyvää lounasta on nautittu monessa paikassa. Ehdoton suosikkipaikka on CityBrasseriet Närpiön keskustassa. Kannattaa tulla kauempaakin, senkin ovat Kauhajoen konstaapelitkin hoksanneet. Kauhajoki on muuten tullut tutuksi, sillä sinne on viety nurminäytteitä monta kertaa, koska olemme keränneet nurminäytteitä neljän sadon taktiikan tilalta. Tilan koira, Alfons, oli seuranamme pitkin kesää.

Viime kesän sadosta paljastui tuloksia pitkin syksyä, talvea, kevättä ja lienee jo kesä, ennen kuin viimeiset tulokset on saatu selville. Valitettavasti Juho muutti takaisin Helsinkiin jo syksyllä, mutta olen kiitollinen, että hän on ehtinyt tulla auttamaan talven aikana, kun varastovihannekset on analysoitu. Tänä keväänä vaihdoin kesärenkaat alle jo huhtikuun 20. päivänä. Onko se enne paremmasta kesästä?

 

Kommentit