Olet täällä

Maatila tarjoaa hyvät puitteet jyrsijöille

Maatila tarjoaa jyrsijäkannoille hyvät elinolosuhteet, sillä niistä löytyy pesimiseen sopivia lämpimiä paikkoja sekä ympärivuotista ruokaa. Rehu- ja viljavarastot ovat käytössä nykypäivänä lähes ympärivuotisesti, koska viljan myyntiä jaksotetaan. Syksyisin jyrsijäpopulaatiot hakeutuvat helposti näkyville paikoille; sisälle rakennuksiin. Tämä perinteisesti herättää tilalliset siihen, että on aika ryhtyä arvioimaan jyrsijäkannan kokoa ja sopivaa torjuntaa.

Tiesitkö, että 50 rottaa tuottaa jopa 500 kg ulostetta vuodessa?

Jyrsijät aiheuttavat tiloilla monia ongelmia syömällä ja saastuttamalla viljasatoa. Arvioiden mukaan yksi rotta voi syödä ja saastuttaa jopa 100 kg viljaa vuosittain. Vuodessa 50 rottaa tuottaa 500 kg ulostetta ja 250 l virtsaa. Rotat syövät noin 5–10 % (noin 20 g / aikuinen) kehon painostaan ​​päivässä. Hiiret syövät noin 10–20 % (noin 4 g–8 g aikuista kohden) kehon painostaan ​​päivässä. Jyrsijät siis voivat syödä satoa paljonkin, jos jyrsijäkanta on päässyt tilalla kasvamaan suureksi.

Lisäksi jyrsijät aiheuttavat haasteita tilan hygieniaan levittämällä lukuisia taudinaiheuttajia. Arvioiden mukaan rotat levittävät yli 200 ihmisen taudinaiheuttajaa. Tyypillisiä haittoja ovat myös vahingot sähkölaitteissa ja rakenteissa. Rotat voivat pureskella lasia, lankaa, alumiinia ja lyijyä. Erityistä rotissa on lisäksi se, että ne selviävät hengissä vaikeissakin olosuhteissa, kuten esimerkiksi kahlaten ja uiden vedessä jopa 3 päivää.

Jyrsijät lisääntyvät nopeasti

Suomessa yleisimmät jyrsijät ovat kotihiiri ja norjanrotta. Jyrsijäkannan kokoa on hyvä kartoittaa ennen torjunnan aloitusta. On hyvä huomioida se, että jyrsijät lisääntyvät otollisessa ympäristössä hyvinkin nopeasti, sillä rotta on sukukypsä 10–12 viikon iässä syntymästään. Keskimääräinen naaras voi synnyttää 6–8 pentua ja vuoden aikana se voi synnyttää parhaimmillaan kuusi kertaa. Tämä tarkoittaa, että yksi naaras voi synnyttää 30–50 rottaa vuodessa.

Toisin kuin hiiret, rotat välttelevät uutta eli rotat eivät helposti ilmesty syöttilaatikoille ensimmäisenä päivänä, ja saattavat vasta kolmantena päivänä tarkastaa ruokaa. Rotat mieluummin jatkavat normaalia ruokavaliotaan (rehua ja viljaa) kuin vaihtavat sitä uuteen ruokaan (syöttiin) ja siksi uuden syötin on oltava houkutteleva normaalin ruokavalioon nähden. Mitä parempi maku, sitä parempi tulos.

Resistenssiä löytyy joillekin tehoaineille

Resistenssillä tarkoitetaan sitä, että jyrsijöillä on kykyä kestää sellaisia jyrsijäntorjunta-aineita, joilla niihin on aikaisemmin saatu tehoa. Hiirillä resistenssi ensimmäisen sukupolven antikoagulanteille on dokumentoitu ensimmäisen kerran vuonna 1978. Norjanrotilla resistenssiä on löydetty ensimmäisen kerran vuonna 1995. Resistenssiä on löytynyt difenakumille ja bromadiolonille.

Selontra® ja Storm® Ultra Secure ovat uutuustuotteet jyrsijätorjuntaan

BASF on tuonut Suomen markkinaan kaksi uutta biosidia jyrsijätorjuntaan: Selontra® ja Storm® Ultra Secure, joiden tehoaineille ei ole resistenttejä jyrsijäkantoja. Niillä saadaan 100 % teho myös resistentteihin jyrsijäkantoihin.

Selontran® vaikuttava aine, kolekalsiferoli, on jyrsijätorjunnassa kokonaan uusi tehoaine. Kolekalsiferoli on tehoaineena ei-antikoagulantti. Tutkimusten mukaan pahimmatkin jyrsijäkannat voidaan torjua jopa seitsemässä päivässä, kun Selontraa® käytetään 5-vaiheisella nopealla syötitysteknologialla. Se tarjoaa siis hyvin nopean keinon eroon jyrsijöistä. Selontran käytössä on olennaista käyttää uutta syötitysteknologiaa, johon on ilmainen koulutus suomeksi: Selontra® Training.

Storm® Ultra Securen tehoaine on flokumafeeni, joka estää veren hyytymisen. Storm Ultra Secure on erittäin tehokas uuden sukupolven myslimäinen syötti rottien torjuntaan sisä- ja ulkokäytössä sekä hiirien torjuntaan sisäkäytössä. Myslimäisen koostumuksen ja houkuttelevan syötin muotoilun ansiosta Storm Ultra Secure on maittava. Vain kertasyönti riittää ja sen vaikutus on nähtävissä 3-10 päivässä syönnistä.

Huomioithan, että vain koulutetut ammattilaiset (ja kasvinsuojeluainetutkinnon suorittaneet viljelijät voivat omassa toiminnassaan) käyttää Selontraa® ja Storm® Ultra Securea.

Partner: 

Kommentit