Asmo Saarinen
22.10.12

RESISTENSSI – MITEN SIITÄ SELVIÄÄ ?

Resistenssin kehittymisen todennäköisyys ja nopeus torjunta-aineille riippuvat aineen vaikutusmekanismista sekä torjuttavan kohteen lisääntymistavasta. Mitä useampiin kohtiin aine eliöissä vaikuttaa, sitä vaikeampaa ja hitaampaa on kestävyyden kehittyminen. Viljelijä voi omilla toimenpiteillään vaikuttaa resistenssin kehittymiseen.

Eliöiden kestävyys eli resistenssi käytettyjä torjunta-aineita vastaan on eräänlainen selviytymistarina. Luonnon eliöt (rikkakasvit, hyönteiset, kasvitaudit) pyrkivät selviytymään niitä vastaan käytettävistä torjunta-aineista. Torjunta-aine resistenssi voi johtua sattumanvaraisesta mutaatiosta tai sitten pitkäaikaisen altistuksen aiheuttamasta sietokyvyn muutoksesta.

Juuri tästä jälkimmäisestä on kyse, kun gramma-aineille kestävien vesiheinien osuus pelloilla on lisääntynyt. Toinen vieläkin yleisempi ilmiö on pyretroideille kestävien rapsikuoriaisten kehittyminen.

Vesiheinän (Stellaria media) – tai pihatähtimön – osalta ilmiö on ollut tutkijoiden tiedossa jo parikymmentä vuotta. Näin käy, jos gramma-aineita käytetään yhtäjaksoisesti liian pitkään. Meillä Suomessa gramma-aineiden käyttöohjeissa tämä asia on myös kerrottu jo ainakin 10 vuotta. Ongelma kuitenkin on yleistynyt vuosi vuodelta. Tai ainakin sellaisen päätelmän voi tehdä, kun asiasta keskustelee viljelijöiden kanssa. Virallisesti ongelman laajuutta ei ole Suomessa edes selvitetty.

Berner teki viime kesänä kokeen pellolla, jossa parina aikaisempana vuonna gramma-aineille kestävä vesiheinäkanta oli todettu. Koe tehtiin mahdollisimman selkeäksi, jolloin kenen tahansa oli helppo todeta mitkä aineet tai tankkiseokset olivat tehokkaita gramma-aineita kestävän vesiheinän torjunnassa.

Tämän havaintokokeen perusteella voi tehdä johtopäätöksen, että kaikki gramma-aineet ( tai sulfonyyliurea –valmisteet) ovat yhtä huonoja, jos lohkolle on päässyt syntymään niitä kestävä kanta. Ei siis auta, että siirrytään Expressin käytöstä Toolerin käyttöön.

Tarvitaan muita keinoja, joita onneksi vielä on.

Yksittäisistä aineista kestävään vesiheinään sekä samalla kaikkiin muihinkin rikkakasveihin toimii parhaiten Ariane S. Toki sitä käytettäessä täytyy muistaa, että lämpötilalla on ratkaiseva merkitys lopputulokseen. Siis mitä lämpimämpää on sitä parempi teho saadaan.

Erittäin hyvän tehon kestävään vesiheinään antavat myös Starane XL tai Starane 180. Tosin niiden teho esim. savikkaan on huono ja puhdas pelto edellyttää niiden kaveriksi jotain toista ainetta. Apuaineeksi sopii esim. pieni määrä gramma-ainetta.

Edelleen tässä kokeessa Primus (florasulami) tehosi erittäin hyvin. Vaikka se on kuten gramma-aineet ns. ALS-herbisiidi - siis aine, joka estää tietyn entsyymin toiminnan kasvissa - ei se kuitenkaan ole sulfonuuli-urea. Ja siksi sen teho on vielä hyvä. Vaarana on, että sekin kestävyys syntyy nopeasti.

Näistä tuloksista kerromme lisää talven neuvontatilaisuuksissa.

Rapsikuoriaisten kestävyys pyretroideille on yleistynyt nopeasti viime vuosina. Vaihtoehtoisia aineita, jotka olisivat tehokkaita rapsikuoriaisen torjunnassa, ei ole liiaksi tarjolla. Mospilan ja Biscaya kuuluvat kumpikin samaan kemialliseen ryhmään ja jompaakumpaa saa käyttää rapsikuoriaisen torjunnassa kerran kesässä. Niiden vaikutusaika on 5 – 10 päivää. Entä jos onkin tarvetta ruiskuttaa uudestaan? Ensi kesäksi odotetaan helpotusta tähän. Rekisteröintiä odottaa uutta kemiaa edustava Avaunt-niminen valmiste, joka ei ole pyretroidi eikä myöskää kuulu samaan ryhmään Mospilanin kanssa.

Siitä saadaan uutta apua rapsikuoriaisten torjuntaan ja toivottavasti myös innostettua viljelijöitä öljykasvien viljelyyn.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja