Niina Immonen
28.01.13

Lisää luomua

Luonnonmukaisesti tuotetusta elintarvikkeesta voidaan sanoa, että se on tällä hetkellä hyvässä nosteessa. Vaikka luomu herättää mielipiteitä puolesta ja vastaan, niin luomuun liittyvä mielikuva on positiivinen.

Luonnonmukaisesti tuotetusta elintarvikkeesta voidaan sanoa, että se on tällä hetkellä hyvässä nosteessa. Vaikka luomu herättää mielipiteitä puolesta ja vastaan, niin luomuun liittyvä mielikuva on positiivinen. Luomusta puhuttaessa siihen yhdistyy mielikuvina puhtaus, parempi maku, laatu ja eettisempi tuotanto. Luomutuotantoa ei enää pidetä niinkään harrastelijoiden puuhasteluna.

Kotieläintilalle luomu tarkoittaa normaalia enemmän byrokratiaa ja säädöksiä. Naudanlihantuotantoon luomu soveltuu helpommin, mutta sianlihaa ei ole aivan mutkatonta tuottaa luomusti. Emakoiden vapaa porsitus, pitkä imetys ja rehustus ja sikojen ulkoiluvaade ym. vaativat tuotannolta paljon.

Atria-ketjussa luomusianlihantuotantoa yritettiin jo kymmenen vuotta sitten. Silloin aika ei ollut kuitenkaan kypsä. Nyt luomu on vakiinnuttamassa paikkaansa naudanlihatuotteissa ja luomusianlihatuotteita kaivataan siihen rinnalle. Positiivisinta tässä on se, että kaupan tahtotila saada lisää luomutuotteita on vahva.

Eli tässä tilanteessa meidän pitäisi löytää niitä sianlihantuottajia ja viljelijöitä, jotka lähtevät vastaamaan kuluttajien ja kaupan tahtotilaan. Luomutuottajaksi siirtyvän ei tarvitse olla ideologisti ja fanaattinen luomuihminen. Tänä päivänä se yksi vaihtoehtoinen tuotantomuoto, josta viljelijäperhe saa elantonsa.

Niina Immonen

kehityspäällikkö, AtriaSika

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja