Olet täällä

Maan kasvukuntoa ja hiilensidontaa öljyhamppupellon laidalla Hämeenkoskella ja Lahdessa

Öljyhampun puintia, matojen kaivelua, pellon kasvukunnon parannustoimia sekä hiilensidontaa. Näistä kaikista aiheista koostui 22.9. yhteistyössä BSAG:n, ProAgrian, MTK Hämeen, Lahden- Euroopan ympäristökaupungin sekä Trans Farmin kanssa järjestetty peltopäivä.

Peltopäivä aloitettiin aamulla Ilpo Markkolan tilalta Hämeenkoskelta, jossa havainnoitiin maanPeltomaassa voi olla jopa tuhat kiloa peltolieroja. kasvukuntoa Carbon action-koelohkolla. Viljelymaan kasvukunnon merkitystä voi tuskin liikaa korostaa. Kun maa voi hyvin, se tuottaa parasta satoa, sitoo tehokkaasti hiiltä ja lisää luonnon monimuotoisuutta. Uudistavassa viljelytavassa ympäristön tila kohenee ja maa antaa taloudellisesti parhaan tuloksen. Koelohkon viljelykasvina oli Finola-öljyhamppu. Markkola oli tyytyväinen kasvivalintaan sillä se katkaisee hyvin viljavaltaisen viljelykierron. Hampun laajalla juuristolla on myös maata parantava vaikutus, sillä se kuohkeuttaen maan rakennetta. 

Sujuvaa öljyhampun puintia.

Iltapäivällä lähes sata viljelijää sekä aiheesta kiinostunutta kokoontui Koiskalan kartanolle Lahteen. Tapahtuman starttasi öljyhampun puintiurakointia tarjoavan Hamppu Harvest Oy:n öljyhampun puintinäytös. Moni aloitteleva öljyhampun viljelijä oli  tullut hakemaan tietoa öljyhampun oikeasta puintiajankohdasta sekä puimurin säädöistä. 

Peltopäivään osallistui jopa 150 viljelijää ja aiheesta kiinnostunutta.

Trans Farmin toimitusjohtaja Jyrki Leppälä kertoi, että öljyhampun sopimusviljelyalaa tullaan kasvattamaan vuodelle 2022 merkittävästi, hampulle raaka-aineena on kysyntää. Ensi vuoden öljyhampun sekä kuminan viljelysopimusten teko avautuu lähipäivinä ja sopimuksen voi kirjoittaa tuttuun tapaan Trans Farmin verkkosivujemme kautta.

 

 

Öljyhamppupellot mukaan hiilikauppaan

Viljelysopimuksissa uutena mielenkiintoisena optiona on viljelijälle mahdollisuus tulevaisuudessa myydä viljelyksen tuottama hiilinielu Trans Farmin kautta. Hiilinielukaupan myötä öljyhampun viljelyn kannattavuutta on mahdollista parantaa entisestään. Samalla öljyhampun viljelijä on mukana luomassa uutta kiertotaloutta. Hetkessä tämä markkina ei kuitenkaan kehity. Jyrki Leppälä toteaa, että ”Trans Farm on eturintamassa tarjoamassa mahdollisuutta hiilinielukauppaan, mutta sen realisoituminen edellyttää myös kauppapaikkojen ja -markkinan kehittymistä”.  

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä