Olet täällä

GrainSense avuksi sadon hallintaan ja hinnoitteluun

GrainSense avuksi sadon hallintaan ja hinnoitteluun

Pekka ja Anne Alikirri ovat tehneet GrainSense-mittarin tiimoilta tiivistä yhteistyötä Minna-Mari Purtsi-Toimin kanssa. Pekka on viljellyt Liedossa sijaitsevaa tilaa omissa nimissään vuodesta 1989, joten ensi vuonna tiedossa on juhlavuosi, kun tilanpidon aloittamisesta tulee kuluneeksi 30 vuotta.

Tilalla oli tänä vuonna viljelyssä ohraa, ruista, syys- ja kevätvehnää sekä härkäpapua. Viljelyssä on useita eri lajikkeita, esimerkiksi vehnää tänä vuonna viittä eri lajiketta. Useiden eri lajikkeiden kanssa GrainSensellä mitattavia viljan laatutietoja voidaan hyödyntää varastoinnin suunnittelussa. Eri laadut saadaan eriteltyä omiin siiloihinsa heti puintivaiheessa käyttötarkoituksen mukaan. Myös mallastamoon menevän ohran laatu saadaan tarkistettua.

Osa tilan viljasta myydään naapurin munituskanalaan. Tilojen välisessä kaupassa viljan laatu on helppo ja nopea kertoa ostajalle GrainSensen mittaustulosten avulla. Tietoa valkuaisesta ja kosteudesta voidaan hyödyntää hinnoittelussa, ja ostaja tietää heti ostamansa viljan ruokinnalliset ominaisuudet. Molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä, kun hinnoittelu on selkeää ja perustuu mitattuun tietoon.GrainSense-mittaria vastaanotettiin tilalla kolmen sukupolven voimin.

Minna-Mari kävi esittelemässä GrainSensen toimintaa tilalla ja laite tuntui isännän ja emännän käteen sopivalta. Viljan nopeaa analysointia voidaan hyödyntää monissa tilan toiminnoissa. Ostopäätöksen jälkeen Minna-Mari oli mukana auttamassa alkuun laitteen käytössä. Käyttöönotossa ladattiin yrittäjäparin kanssa GrainSense-applikaatio puhelimeen ja tehtiin rekisteröityminen pilvipalveluun. Lisäksi Minna-Mari neuvoi käytännön mittaamisessa.

Ensimmäinen kiiresesonki GrainSensen kanssa on nyt takana, kun puintikausi on ohi. Mittari on ollut ahkerassa käytössä, sillä mittaaminen on nopeaa. Kynnys näytteiden ottamiselle on pieni, kun niitä ei tarvitse erikseen lähettää tutkittavaksi tai lähteä ajamaan 20 km päähän maatalouskauppaan mittaamista varten. Kasvuolosuhteet Varsinais-Suomessa olivat kesällä kuumat ja kuivat, minkä vuoksi kasvustot olivat vaihtelevia ja mittaustuloksista sai paljon tärkeää tietoa.

Tulevaisuudessa GrainSensellä voitaisiin päästä mittamaan valkuaista myös jo taikinatuleentumisvaiheessa. Tämä auttaisi lisälannoituksen tarpeen arvioimisessa ja olisi Pekan mielestä erittäin tärkeä lisäominaisuus. Kokemukset GrainSensen käytöstä ovat Pekan mukaan olleet tähän asti oikein positiivisia ja hän suosittelisi mittaria muillekin.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä