Olet täällä

Proman antaa tehoa perunan rikkakasvien torjuntaan koko kasvukauden ajan

Himankalaisviljelijä Kimmo Mäkelä kokeili Promania ensimmäistä kertaa viime kesänä ja vakuuttui valmisteen laajasta tehoalueesta ja pitkästä vaikutusajasta. ”Proman on ehdottomasti paras maavaikutteinen aine, mitä olen kokeillut”, hän toteaa.

Himankalaisella Mäkelän perunatilalla ja -pakkaamolla on totuttu panostamaan kasvinsuojeluun. Oikeilla ainevalinnoilla sekä oikea-aikaisella ja tarpeeseen perustuvalla torjunnalla saadaan peruna taimettumaan hyvin, jolloin edellytykset sekä Kimmo Mäkelämäärältään että laadultaan hyvään satoon nousevat.

Panostuksista huolimatta tilalla on muutama haasteellisempi peltolohko, joihin on jo pidemmän aikaa haettu sopivaa rikkakasviainetta. Ongelmana on erityisesti kiertotatar, joka on yksivuotinen köynnöskasvi ja haasteellinen torjuttava.

Tehoa leveälehtisten sekä yksivuotisten heinämäisten rikkakasvien torjuntaan

Tilalla oli viime kesänä ensimmäistä kertaa kokeilussa Nordisk Alkalin uutuustuote Proman. Valmiste on leveälehtisten rikkakasvien ja yksivuotisten heinämäisten rikkakasvien torjunta-aine perunalle.

Proman-käsittely annettiin rikkakasvitilanteeltaan haasteellisemmille lohkoille, yhteensä viiden hehtaarin alalle. Levityksessä noudatettiin tarkasti aineen suositusmäärää, joka on kaksi litraa hehtaarille.

PromanKäsittely tehtiin kertaluontoisesti keväällä, ennen ensimmäisten perunantaimien itämistä. Promanin kanssa pellolle ajettiin myös toinen perunan rikkakasvintorjunta-aine, kosketusvaikutteinen Spotlight Plus. Aineet täydentävät toisiaan, sillä vaikka Promanilla on myös lehtivaikutusta, se on ennen kaikkea maavaikutteinen eli juurten kautta vaikuttava aine.

Torjunta onnistui tällä reseptillä tilan isännän, Kimmo Mäkelän, mukaan erinomaisesti. Hän aikoo käyttää ainetta ensi vuonnakin.

”Proman on ehdottomasti paras maavaikutteinen aine, mitä olen kokeillut. Maavaikutus oli poikkeuksellisen pitkäkestoinen ja tehoalue laaja. Aine tehosi erinomaisesti kiertotattareen ja myös heinämäisiin kasveihin. Aivan lopussa tuli yksittäisiä mataroita, mutta niillä ei ollut enää merkitystä, kun perunakasvusto oli jo ehtinyt kasvaa isoksi”, Mäkelä muistelee.

Kiertotattaren ohella Proman tehoaa leveälehtisistä yleisistä rikkakasveista muun muassa pihatattareen, savikkaan, pillikkeeseen ja saunakukkaan.

Pitkä vaikutusaika tuo joustoa ruiskutusajankohdalle

Viime kesä muistetaan poikkeuksellisesta kuivuudesta ja helteistä, eikä Pohjois-Pohjanmaa tehnyt tässä asiassa poikkeusta. Himangalla oli Mäkelän mukaan historian kuivin ja kuumin kesä.

Kuivuudesta oli kasvinsuojelun näkökulmasta sekä hyötyä että haittaa. Rikkakasveja kyllä esiintyi pelloilla, mutta normaalia vähemmän. Toisaalta kasvinsuojelun ajoitus oli kuivuuden vuoksi tavanomaista haastavampaa – maavaikutteiset rikkakasviaineet kun tarvitsevat pientä kosteutta maaperään toimiakseen täydellä teholla.

”Yleensä ajan rikka-aineet silloin, kun penkki on alkanut vähän halkeilemaan ja ensimmäiset taimet ovat puskemassa esiin. Tänä vuonna oli kuitenkin pakko laittaa aineet aikaisemmin. Pian istutuksen jälkeen sääennustuksissa luvattiin pientä 10 millin sadekuuroa, mutta sen jälkeen ei moneen viikkoon tulisi lainkaan sadetta. Torjunta tuli siis ajoittaa tähän rakoon”, Mäkelä kertaa.

Jälkikäteen ajateltuna ajoitus oli juuri oikea. Sääennustus toteutui, ja seuraavia sateita saatiin odottaa pitkään. Aikaisesta levitysajankohdasta huolimatta Proman pitkävaikutteisena aineena antoi tehoa rikantorjuntaan koko kasvukauden ajan.

”Pitkästä vaikutusajasta on myös se etu, että se antaa mahdollisuuksia ruiskutusajankohdalle. Promanin kanssa ei tarvitse välttämättä ihan viimeiseen asti odottaa sopivaa hetkeä, vaan sen voi ajaa jo vähän aikaisemmin, jos olosuhteet muutoin ovat ruiskutukselle sopivat.”

Vaikka Proman on hieman keskimääräistä kalliimpi aine varsinkin Spotlight Plus -aineen kanssa, ovat sen hehtaarikustannukset Mäkelän mukaan toisaalta hyvin kohtuulliset. Hyvin toimiva ja pitkävaikutteinen aine kun vähentää työtä, koska esimerkiksi paikkausruiskutuksia ei tarvitse tehdä.

Onnistuneen kasvinsuojelun ohella kastelu oli isossa merkityksessä Mäkelän tämänvuotisessa perunasadossa.

”Kastelulla varmistettiin ennen kaikkea sadon laatua, mutta toki sen antoi myös sadonlisäystä. Se oli työlästä, mutta olen olosuhteisiin nähden tyytyväinen lopputulokseen: tuleentumisessa ei ollut ongelmia, sato oli hyvä ja laatukin kohtuullinen.”

 

Promania on saatavilla Hankkijan, Lantmännen Agron ja Viljelijän Avena Bernerin kautta.

”Proman on ehdottomasti paras maavaikutteinen aine, mitä olen kokeillut", Kimmo Mäkelä sanoo.

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä