Maailman viljamarkkinauutiset lyhyesti

Hinnoissa on tällä hetkellä nousua muun muassa vehnällä, rapsilla ja soijalla.

USA:n tasangoilla pitkään jatkunut kuivuus on laskenut syysvehnän kuntoluokituksia useissa eri osavaltioissa. Tilanne ei ole ollut yhtä heikko vuosikymmeniin. Uutiset USA:n syysvehnäkasvustojen heikosta kunnosta ovat vahvistaneet vehnän hintoja Euroopassa.

Euroopassa huoli syysvehnäkasvustojen kunnosta on huomattavasti USA:ta pienempää. Täälläkin kylmä säärintama on kuitenkin lisännyt talvituhojen riskiä etenkin Puolassa, Saksassa ja Ranskassa. Läntisess ä Euroopassa lämpötilat ovat lähteneet nousuun ja mahdollistavat kevättöiden etenemisen tulevina päivinä.

Euroopan hinnat ovat maltillisesti seuranneet USA:n markkinoiden jyrkkää nousua. Euroopan markkinaa on tukenut myös euron heikentyminen suhteessa dollariin.

Venäläisen vehnän hinnat nousussa, mutta edelleen kilpailukykyisiä

Mustanmeren alueella runsaat lumisateet ovat hälventäneet talvituhoriskiä. Venäjällä kevätkylvöt ovat alkaneet maan eteläosissa ja Pohjois-Kaukasiassa.

Myös venäläisen vehnän hinnat ovat olleet pienoisessa nousussa, mutta on tästä huolimatta edelleen kilpailukykyistä ja jatkaa vientimarkkinoiden dominointia.

Rapsimarkkinoilla hinnat nousujohteisia

Rapsinoteeraukset ovat hienoisessa nousussa. Rapsi on saanut tukea Argentiinan kuivuuden seurauksena nousseesta soijasta sekä palmuöljyn vahvasta kysynnästä.

Rapsimarkkinoiden nousevaa hintatrendiä hillitsee kuitenkin eurooppalaisen kysynnän heikkous sekä australialaisen canolan tuonti EU-markkinoille.

Soijan ja maissin hinnat myös nousussa

Argentiinassa jo pitkään jatkuneen kuivuuden myötä ennustetta soijapavun tuotannosta on laskettu 44 milj. tonniin. Samalla Chicagon soijafutuurit ovat nousseet korkeimmilleen pitkään aikaan. Brasilian hyvä sato voi kuitenkin kompensoida Argentiinan menetyksiä jonkin verran.

Maissin hinnat ovat nousseet korkeimmilleen moneen kuukauteen.

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä (VYR)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja