Ajankohtaista sokerijuurikkaan kasvinsuojelussa

Sokerijuurikkaan rikkakasviruiskutukset jatkuvat ja harauksia on aloitettu. Näiden toimenpiteiden ajoitusta suunniteltaessa tulee kiinnittää erityistä huomiota säätilaan, jotta niillä ei aiheutettaisi vahinkoa kasvustolle. Myös juolavehnän torjuntatarvetta tulee tarkkailla juuri nyt, sillä juolavehnää näkyy juurikaspelloilla paikoin runsaasti ja sen torjunnalla on kiire.

Rikkakasvien torjunta jatkuu

Rikkakasviruiskutukset jatkuvat ja harauksia on aloitettu. Juurikkaalla on esiintynyt tänä vuonna taimipoltetta maalajista riippumatta. Rankat sadekuurot saattavat kovettaa pellon pintaa, jolloin haraus kuohkeuttaa maata. Haraus voi piristää myös taimipoltepeltojen juurikaskasvustoja. Harausta ei suositella kuivan jakson tai helteen aikana, sillä se kuivattaa maata.

Suositellaan aamuruiskutusta, kun lämpötila on yli 10 astetta ja sää on tyyni. Aamuruiskutuksissa ilmansuhteellinen kosteus on korkea, juurikkaan vioittumisriski on pieni ja torjuntateho on hyvä.

Sairaan tai vioittuneen kasvuston ruiskutus

Jos taimet kärsivät taimipoltteesta tai rikkakasviruiskutuksissa, kannattaa käyttää jaettua käsittelyä tai pienentää ainemääriä. Jos pellolla on runsaasti taimipoltetta, ei suositella Safarin käyttöä. Pohjavesialueilla sitä vastoin Safaria ei voida jättää pois. Jos kasvustossa näkyy juurikasankeroisen vioitusta tai vioitusmerkkejä edellisestä ruiskutuksesta, rikkakasviruiskutuskäsittely kannattaa jakaa tai odottaa hieman kasvuston palautumista ennen seuraavaa ruiskutusta. Tankkiseoksen ainemäärät puolitetaan ja toinen puolikas ruiskutetaan 3-4 päivän kuluttua.

Paikalliset raesateet ovat saattaneet vioittaa kasvustoja. Tässä tapauksessa suositellaan harausta tai jaettua käsittelyä.

Ennen sairaan kasvuston ruiskutusta, ruiskutusmäärät voi tarkistaa konsulentilta.

Juolavehnän torjunnalla kiire

Juolavehnää näkyy juurikaspelloilla melko runsaasti ja se on jo kookasta. Paras torjuntateho saadaan, kun juolavehnässä on 4-6 lehteä ja sen korkeus on 20-30 cm. Juolavehnän ja tavallisen rikkakasviruiskutuksen tai Matrigon ruiskutuksen väliin kannattaa jättää noin 5 päivää. Jos sää viilenee, ruiskutusväliä kannattaa pidentää. Aineiden kannattaa antaa vaikuttaa vähintään viikko ennen haraamista. Jos juolavehnässä näkyy selvästi Safari-vioitusta, juolavehnän ruiskutusta kannattaa siirtää muutamalla päivällä. Jos tavallinen rikkakasviruiskutus on ajankohtainen, se ruiskutetaan ensin ja sen jälkeen voi tehdä juolavehnä- tai Matrigon -ruiskutuksen.

Torjuntaan on hyväksytty Agil 100 EC (0.8-1.0 l/ha) ja Targa Super 5 SC (1.5-2.0 l/ha). Näillä valmisteilla ei ole pohjavesirajoitusta ja ne torjuvat juolavehnän hyvin vielä 4-5-lehtiasteella. Focus Ultralla (2.0-3.0 l/ha) ja Fusilade Maxilla (1.5-2.0 l/ha) on pohjavesirajoitus. Vesimäärä kannattaa pitää 200 l/ha, jotta ruiskute tunkeutuu hyvin kasvustoon.

Pelto-ohdakkeen ja -valvatin torjuntaan

Valvatti ruiskutetaan, kun siinä on 6-8 lehteä ja ohdake, kun sen on 20 cm korkeaa. Jos niitä ei ole tasaisesti pellolla, niiden ruiskutukset kannattaa tehdä pesäkekäsittelynä. Koko alan ruiskutuksissa Matrigonin määrä on kertaruiskutuksena 165 g/ha tai jaetussa ruiskutuksessa 80 g + 80 g/ha. Matrigon tehoa parhaiten lämpimällä säällä (yli 15 °C). Matrigon-ruiskutus voidaan aloittaa aamulla, jos lämpötila nousee +15 asteeseen päivän aikana. Hyvä ohdakkeen torjunta vaatii toisen ruiskutuksen, joka tulee ajankohtaiseksi noin 2 viikon kuluttua ensimmäisestä. Matrigon 72 SG ei saa ruiskuttaa Safarin kanssa tankkiseoksena ohdaketta ja valvattia torjuttaessa. Safari voi heikentää Matrigonin tehoa ja sen vuoksi Matrigon ruiskutus tehdään muutama päivä ennen tai 14 vrk Safari-ruiskutuksen jälkeen.

Mangaanin puutos

Jos juurikkaan lehdissä on vaaleita, mosaiikkimaisia laikkuja eikä lohkoilla ole käytetty Safaria rikkakasviruiskutuksissa, lehtien laikkuisuus voi johtua mangaanin puutteesta. Mangaanin puutosoireita voi esiintyä juurikaskasvustoissa, varsinkin ellei lannoitteessa ole ollut mangaania ja on kuivaa. Kasvuston voi ruiskuttaa 4-6-lehtiasteella YaraVita Mantrac Pro -valmisteella (1-2 l/ha + 200 l vettä/ha). Jos puutos on kohtalainen tai ankara, toista ruiskutusta suositellaan 10-14 vrk kuluttua ensimmäisestä. Mantrac Pro:n voi myös sekoittaa tankkiseokseen.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja