Olet täällä

Pelto- ja maanmuokkauspäivä kiinnosti Haapajärvellä

Perjantaina Haapajärven ammattiopiston koulutilan pelloilla järjestettiin maanmuokkaus- ja puintinäytöksiä. Näin asiakkaat pääsivät tutustumaan koneisiin käytännön töissä. Lisäksi viljelijöillä oli mahdollisuus tutustua näyttelykentällä koneiden lisäksi erilaisiin neuvontapisteisiin.

Yara Suomen osastolla asiakkuuspäällikkö Ilkka Mustosen mukaan päivän kysytyimpiä asioita olivat YaraVita- lehtilannoitteet, kalium- ja hivenlannoitus sekä lannoitteiden hintakehitys. Lisäksi moni viljelijä oli huolissaan uudesta ympäristötukikaudesta. Keskusteluissa käytiin läpi miten huippusatoja voidaan saavuttaa hyödyntämällä maksimaalisesti ympäristötuen sallimat ravinteiden käyttömäärät lannoitusta suunniteltaessa. Typen ja fosforin lisäksi kotieläintilojen kannattaa kiinnittää huomiota kaliumin riittävyyteen säilörehunurmien viljelyssä.

 ”Jos pH on kunnossa, niin paras maanparannusaine karjatiloille on Yara Biotiitti” totesi Mustonen useammalle karjatilalliselle päivän aikana. Biotiitti pitää yllä saavutetun pH-tason ja samalla saadaan pitkävaikutteista kaliumia peltoon. Viiden tonnin käyttömäärällä Yara Biotiittia, peltoon tulee 250 kg /ha kaliumia, josta nurmen käyttöön vapautuu noin 30 – 40 kg kaliumia hehtaarille vuodessa. Yara Biotiitin käytöllä kasvulohkoille saadaan riittävästi nurmen ja rehuviljojen kaipaamaa kaliumia.

Hivenlannoitus ja sen merkitys sadon muodostukseen ja eläinten terveyteen kiinnosti karjaihmisiä.

”YaraVita- lehtilannoitteet, hivenpitoiset kotimaiset YaraMila-lannoitteet, YaraBela seleenisalpietari sekä erilliset hivenravinteet ovat tuotteita, joilla hivenasiat saadaan kasvukauden aikana kuntoon” kertoi Mustonen kysyjille.

Yara Suomen osaston asiakaskyselyyn vastanneiden kesken arvottiin kolmet työhaalarit. Arvonta suosi: Hannu Tuomaalaa Ylivieskasta, Auvo Taipaleenmäkeä Kestilästä ja Hannu Rosenbergiä Rantsilan Sipolasta. Palkinnot on postitettu voittajille.

Lauantaina tilaisuus jatkui koulutilan avoimien ovet - ja maatalousmessutapahtumana.

Tilaisuuden järjestäjinä yhteistyössä JEDU Haapajärven maaseutuopiston koulutilan kanssa olivat:

K-Maatalous, NHK, Valtra, Haka-Traktori, SGN Agritek, DeLaval, RaisioAgro, Yara Suomi, Turun Konekeskus ja Konefarmi, Vianor sekä Suomalainen Maaseutu-lehti.

Pelto- ja maanmuokkauspäivä veti noin kuusi ja puolisataa asiasta kiinnostunutta osallistujaa Haapajärven ammattiopiston koulutilan pellolle tutustumaan syksyn koneuutuuksiin ja neuvontaosastoihin. 

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä