Hivenlannoitus

Hivenravinteet ovat mukana kaikissa kasvin keskeisissä toiminnoissa, siksi niiden puute haittaa kasvua merkittävästi, vaikka kasvin tarvitsemat hivenravinnemäärät ovat pieniä. Esimerkiksi mangaanilannoituksella saadaan selvässä puutetilassa jopa 1000 kilon sadonlisiä. Hivenlannoitustarve kannattaa selvittää Viljavuustutkimuksella tai Kasvianalyysillä. Suomen pelloista yli puolet kärsii hivenravinteiden puutteesta.

Suuri osa hivenravinteista on punaisella
Hivenravinteet ovat mukana kaikissa kasvin keskeisissä toiminnoissa, siksi niiden puute haittaa kasvua merkittävästi, vaikka kasvin tarvitsemat hivenravinnemäärät ovat pieniä. Esimerkiksi mangaanilannoituksella saadaan selvässä puutetilassa jopa 1000 kilon sadonlisiä. Hivenlannoitustarve kannattaa selvittää Viljavuustutkimuksella tai Yara Megalab -kasvianalyysillä. Suomen pelloista yli puolet kärsii hivenravinteiden puutteesta. Viljoilla ja öljykasveilla tärkeimmät hivenravinteet ovat boori, mangaani ja kupari. Nurmilla kupari, sinkki ja mangaani.

Pellon sopiva hivenlannoitusratkaisu riippuu maan pH-luvusta, sillä useimpien hivenien liukoisuus heikkenee maan pH:n noustessa. Kalkitusta ei kuitenkaan pidä laiminlyödä tästä syystä, sillä sen edut ovat tätä suurempia.

Mailla, joiden pH on hyvä tai parempi, hivenravinteet pitää antaa happamassa moniravinteisessa lannoiterakeessa, jolloin kasvit saavat ne helposti käyttöönsä tai YaraVita -lehtilannoituksena.

Hivenravinteita sisältävät lehtilannoitteet soveltuvat kasvavan kasvuston hivenlannoitukseen ja ne voi sekoittaa useiden kasvinsuojeluaineiden kanssa. Lehtilannoituksella kasvi pääsee yli kriittisen kasvuvaiheen ja pystyy käyttämään paremmin maan ravinnevaroja, mikä näkyy suurempana satona.

Hivenlannoitus

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja