Vielä kolmena keväänä saa peitata Baytan peittausaineilla

Baytan I –jauhe ja Baytan Universail –neste ovat tilapeittauksessa markkinoiden laajatehoisimmat viljakasvien peittausaineet. Valmisteet tehoavat viljan jyvissä oleviin kaikkiin siemenlevinteisiin kasvitauteihin.

Baytan I –jauhe ja Baytan Universail –neste ovat tilapeittauksessa markkinoiden laajatehoisimmat viljakasvien peittausaineet. Valmisteet tehoavat viljan jyvissä oleviin kaikkiin siemenlevinteisiin kasvitauteihin. Lisäksi saadaan myös hyvää tehoa itävyyttä alentaviin homeisiin, jolloin usein siemenen itävyys merkittävästi paranee peittaamattomaan verrattuna.

Baytan peittausaineet antavat tautisuojaa vielä viljan orasasteelle saakka tuulilevinteisiin tauteihin (esim. härmä). Monet Baytan valmisteita käyttäneet viljelijät ovat huomanneet 1-2 vrk:n orastumisviiveen peittaamattomaan verrattuna. Hitaampi orastuminen johtuu alkuvaiheessa laajemman ja vahvemman juuriston alkukehityksestä, josta erityisesti on hyötyä kuivina vuosina.

Baytan I markkinoiden ainoana kuivapeittausaineena sopii kaikkien kevätviljojen peittaukseen ja nestemäinen Baytan Universail kevätviljojen lisäksi myös syksyllä rukiille siemenlevinteistä lumihometta vastaan. Aineita saa käyttää myös pohjavesialueilla ja peräkkäiskäyttökieltoa ei ole kun jauhetta käytetään max 150 g/100 kg ja nestettä max 300 ml/100 kiloa siementä.

Kolme käyttökevättä jäljellä

Baytan valmisteiden myynnin loppumisesta on ollut jo yli 10 vuoden ajan erilaisia huhuja. Aikataulu myynnin ja käytön päättymiselle on seuraava:

  • Sekä Baytan I-jauheen että Baytan Universal-nesteen hyväksyntä päättyy 31.12.2015
  • Tämän jälkeen valmisteiden myynnille sallittu siirtymäaika on 6 kk eli myynti on sallittu 30.6.2016 asti
  • Valmisteiden käytölle on sallittu vuoden siirtymäaika myynnin päättymisen jälkeen eli 30.6.2017 asti. Tämä jälkeen valmiste poistuu kasvinsuojeluainerekisteristä.

Käytännössä tämä siis merkitsee sitä, Baytan peittausaineita saa ostaa vielä ensi vuonna kesäkuun loppuun asti. Kevätviljat saa peitata Baytaneilla vielä viimeisen kerran vuonna 2017. Saman vuoden syksyllä ei enää saa Baytan Universal –nesteellä peitata rukiin siemeniä.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja