Olet täällä

Puinnit jo yli puolen välin

VYR uutisoi tällä viikolla puintien edenneen koko maassa jo yli puolen välin. Kevätviljoissa edetään maakunnittain hyvin eri tahtiin ja sateet ovat aiheuttaneet vaihtelua. Syysviljat sitä vastoin ovat kaikki jo lähes puitu.

Viljelijät luovivat puintien kanssa sateiden välissä. Paikallisia laatutappioita on havaittu. Ohrat ovat kärsineet sateista eniten ja kasvustot ovatkin paikoin ränsistyneitä. Punahomeriski on mahdollinen myös vehnällä ja kauralla. Kuitenkin tässä vaiheessa puinteja on vaikea arvioida lopullista laatua.

Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla sekä Pohjanmaalla säät ovat suosineet puintien etenemistä. Ohran ja kauran hehtolitrapainot jäävät kuitenkin viime vuotta alhaisemmaksi varsinkin lakoviljalla ja paikallista ränsistymistä on havaittavissa.  Punahomeesta ei vielä tässä vaiheessa ole näillä alueilla ollut mittavaa haittaa.

Samoin on edetty myös Varsinais-Suomessa. Siellä kasvustot ovat pysyneet hyvin pystyssä. Kaurassa tulee kuitenkin jonkin verran esiintymään Punahometta. Laatuarviot ovat kuitenkin keskiverrot vaikka vehnien valkuaiset ovatkin hieman alakantissa.

Pohjois-Pohjanmaalla maa on vielä hyvin kostea, mutta jos lisäsateilta vältytään, saadaan sato kuitenkin korjattua. Kasvustot näyttävät kaikin puolin hyviltä.

Myös Uudenmaan kasvustot näyttävät hyviltä. Sateet keskeyttivät puinnit viime viikon puolivälissä, mutta korjuuta päästiin jatkamaan parin päivän tauon jälkeen. Kaurassa on havaittu vähän harmautta.

Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Satakunnassa on kärsitty eniten sateista. Satakunnassa satoi viikonloppuna rankasti. Näillä alueilla on odotettavissa laatutappioiden esiintymistä.  Muun muassa Pohjois-Savossa ohran puinnit ovat sateiden vuoksi viikon myöhässä.

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR

Kommentit

Samankaltaista sisältöä