Lakovaara kevätviljoilla

Viileä kevät on saanut viljan oraat hyvin pensomaan, vanha tuttu sanontahan on ”vilu viljan kasvattaa”. Viime viikon lämmin sää vauhditti ne hyvin vauhdikkaaseen kasvuun.

Viileä kevät on saanut viljan oraat hyvin pensomaan, vanha tuttu sanontahan on ”vilu viljan kasvattaa”. Viime viikon lämmin sää vauhditti ne hyvin vauhdikkaaseen kasvuun. Nopeassa kasvurytmissä viljan korsi jää heikkorakenteiseksi. Lisäksi tiheässä kasvustossa oraat saavat valoa vähemmän, joka myös

Ohrakasvustot ovat nyt pensoneet erittäin tiheiksi, joka lisää lakoriskiä.
estää korren lujittumista. Kasvukausi on nyt noin viikon verran normaalia myöhäisemmässä ja lisäksi ainakin kahdelle seuraavalle viikolle sääennusteet lupailevat hyvinkin viileää säätä, päivisin ei ole edes +20 asteen lämpöä. Tämä tulee siirtämään sadonkorjuun myöhäisempään ajankohtaan, jolloin viljakasvin ränsistyminen ja lakoriski edelleen kasvavat syksyä kohti. Lakoviljan puinti on hyvin vaikeata ja siitä aiheutuu sekä korjuu että laatutappioita. Viljakasveista suurin lakoriski tulee olemaan ohrilla, mutta myös kaurat ovat pensoneet hyvin. Nyt on hyvin suositeltavaa, että ohralla ja kauralla tehdään kasvunsäädekäsittely lippulehtiaseella. Samalla kannattaa tarkistaa oraiden tautitilanne. Jos tauteja havaitaan, kasvunsäädekäsittelyn mukaan kannattaa lisätä tautiainetta. Kevätvehnälajikkeet ovat vahvakortisimpia. Jos rikkakasvikasviruiskutuksen yhteydessä on annettu kasvunsäädettä, ei yleensä enää ole tarvetta tehdä toista käsittelyä. Jos nyt kuitenkin kevätvehnäkasvustot on poikkeuksellisen reheviä, voidaan vielä antaa lisää säädettä. Kevätvehnällä tärkein tautientorjuntahetki on vasta kun vehnän tähkät ovat kokonaan esillä.

Kasvunsäädesuositukset:

OHRA

Heikkokortiset lajikkeet

Cerone 0,5-0,7 l/ha tai Sonis 0,2-0,5 l/ha tai Cerone 0,2-0,3 + Sonis 0,1-0,15

Vahvakortiset lajikkeet

Cerone 0,3-0,5 l/ha tai Sonis 0,1-0,3 l/ha tai Cerone 0,2 + Sonis 0,1

KAURA

Sonis 0,15-0,3 l/ha

KEVÄTVEHNÄ

Tarvittaessa Cerone 0,3-0,5 l/ha tai Sonis 0.2-0,3 l/ha tai Cerone 0,2-0,3 + Sonis 0,1-0,15

(Ceronen ja Soniksen seoksissa max. yhteismäärä aineita 0,4 l/ha).

Tautien torjunta ja lehtilannoitus:

Kasvusääderuiskutukseen voidaan lisätä mukaan tautien torjuntaan ohralle ja kauralle Acanto Prima 0.75-1,25 kg/ha tai Delaroa 0,5 l/ha tai Ascra Xpro 0,6 l/ha sekä uutta Wuxal Grano lehtilannoitetta 2 l/ha suuremman ja laadukkaamman viljasadon tuottamiseen.

Kuvat Hyvinkäältä 21.6.2017.

viljelijänberner.fi

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja