Olet täällä

EU:n ja maailman viljamarkkinauutiset lyhyesti

Euroopan pohjoisosissa, Saksan ja Puolan pohjoisosissa sekä Liettuassa sateet ovat kiusanneet peltotöitä ja syyskylvöjä. Ruotsissa syysvehnäala laski 25 % viime vuodesta. Syysrukiin ja syysohran kylvöalat sen sijaan pysyivät maassa viime vuoden tasolla.

Sääolosuhteet ovat olleet syyskylvöjen kannalta pääosin suotuisat suurimmassa osassa Ranskaa sekä Iso-Britannian merkittävimmillä viljan tuotantoalueilla. Rapsin kylvöt ovat kärsineet eniten, ja syysrapsin kylvöalan odotetaankin laskevan.

Syyskylvöala jäi Euroopassa kokonaisuudessaan pieneksi

Itämeren alueen syyskylvöala jäi kokonaisuudessaan viime vuosia pienemmäksi. Peltoalaa on näin ollen tavanomaista enemmän vapaana kevätkylvöille.

Euroopan rapsimarkkinat ovat laskussa. Taustalla ovat Kanadan dollarin heikentyminen sekä muiden kasviöljyjen hintojen lasku.

Vehnän hinnoille ei ole tukea näkyvissä Euroopassa, tästä pitävät huolen runsaat toimitukset Argentiinasta ja Australiasta.

Vehnän kylvöala USA:ssa uhkaa jäädä historian pienimmäksi

Yhdysvaltalaisen vehnän kysyntä on edelleen laimeaa. Viennit ovat kuusi prosenttia jäljessä viime vuodesta. Tästä huolimatta USA:n laatuvehnän hinnoittelua pidetään nyt yhtä kilpailukykyisenä verrattuna muihin alkuperiin.

USDA ennustaa USA:n vehnän kylvöalan kutistuvan 18,2 miljoonaan hehtaariin vuonna 2018. Tämä on historian pienin raportoitu ala.

Mustanmeren alueella sateet ja lumi hankaloittavat puintien viimeistelyä. Esimerkiksi Ukrainassa 10 prosenttia kasvustoista on vielä puimatta.

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä (Vyr)

Kommentit

Samankaltaista sisältöä