Olet täällä

Maailman viljamarkkinauutiset lyhyesti

Tammikuun alkupuoliskolla sää on ollut Euroopassa leutoa ja kosteaa. Kylmempiä säärintamia on odotettavissa tammikuun loppupuolelle, mutta syysviljoihin ei vielä kohdistu isompia riskejä.

EU:n tulevan vehnäsadon ennustetaan olevan lähes samalla tasolla kuin viimeksi korjattu sato. Sateinen syksy on leikannut Itämeren alueen syyskylvöjä jyrkästi, mikä tulee näkymään alueiden tuotantomäärissä ensi syksynä.

EU:n vehnän vienti on takkuillut. Ranskalaisen vehnän vienti muihin EU-maihin on kuitenkin vetänyt tällä kaudella hyvin.

USA:n syysvehnäala kutistui ennakoitua vähemmän – silti alimmillaan sitten vuoden 1909

USDA:n viime perjantaina julkaistut ennusteet USA:n maissi- ja vehnävarastoista olivat markkinoiden odotuksia korkeammalla. Syysvehnäala näyttäisi kutistuvan ennakoitua vähemmän, mikä painoi vehnän hintaa Chicagossa raportin julkaisun jälkeen.

Maailman viljantuotanto jää uusimman ennusteen mukaan vain kaksi prosenttia viimekauden ennätyslukemista. Eniten ennustetta on korotettu vehnän ja maissin tuotannon osalta.

IGC nosti ennustettaan maailman viljavarastoista selvästi. Syynä jyrkkään korotukseen on se, että arviota Kiinan maissivarastoista nostettiin isolla kädellä. Vaikka Kiinan markkinoiden läpinäkyvyys on viime aikoina parantunut, Kiinan kysyntä- ja tarjontaennusteet perustuvat hyvin rajalliseen määrään informaatiota.

Kauran tuotanto maailmalla vakaata, EU:ssa ennusteisiin pientä laskua

Kauran tuotanto vakaalla tasolla, varastot kutistuvat. Kauran tuotanto on pysynyt vakaalla tasolla. Tuotannon kasvu Venäjällä ja Kanadassa kompensoi Australian sekä USA:n pienentyneitä satoja. Kauran kokonaiskulutuksen ennustetaan pienentyvän 3 prosenttia viime kaudesta. Maailman kauravarastojen ennustetaan kutistuvan 15 porsentilla.

IGC on laskenut arvioitaan EU:n kaurantuotannosta. Skandinaviaan sadonkorjuun aikaan osuneet sateet tekivät odotettua pahempaa tuhoa, mikä on osasyynä ennusteen laskuun. Sen sijaan Venäjällä saatiin hyviä kaurasatoja.

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä (VYR)

Kommentit

Samankaltaista sisältöä