Olet täällä

Yara ja SYKE yhteistyöhön ravinnekuormituksen mallinnuksessa

Yara Suomi Oy ja SYKE, Suomen ympäristökeskus, ovat solmineet yhteistyösopimuksen ravinnekuormituksen mallinnus- ja arviointijärjestelmän kehittämisestä. Ravinnemallinnus päivitetään vastaamaan nykyisten kasvilajikkeiden sadontuotantokykyä ja käytössä olevaa viljelyteknologiaa.

Mallinnukseen käytetään Yara Suomen viljelykokeiden tuloksia kevätvehnän, ohran, kauran ja syysvehnän ravinteiden otosta sekä mittaustuloksia maaperän typpipitoisuudesta. Mallia kehitetään myös yhteistyössä MTK:n kanssa.

VEMALA/ICEREAM-malli on koko Suomen kattava ravinnekuormitusmalli vesistöille. Se simuloi typen ja fosforin pidättymistä, huuhtoutumista, kokonaiskuormaa vesistöihin ja Suomen vesistöistä Itämereen lähtevää kuormaa.

– Mallilla simuloidaan vedenlaatua Suomen joissa ja yli hehtaarin kokoisissa järvissä ja tuotetaan reaaliaikaista tietoa. Ilmastonmuutoksen, eri maankäyttömuotojen ja viljelykasvien sekä mineraalilannoituksen ja karjanlannan vaikutus ravinnekuormitukseen voidaan myös arvioida, kertoo mallinnuksesta vastaava hydrologi  Inese Huttunen SYKE Vesikeskuksesta.

– Yara Kotkaniemen tutkimusasemalla Vihdissä tehdään vuosittain noin 90 kenttäkoetta, joiden tavoitteena on parantaa viljelykasvien satoa ja ravinteiden käytön tehokkuutta. Oikealla kasvinravitsemuksella kasvilajikkeiden sato- ja laatupotentiaali voidaan hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti, mikä parantaa ravinteiden käytön tehokkuutta ja vähentää riskiä vesistökuormitukseen, toteaa Yara Suomen johtava agronomi Juha Liespuu.

 

Lisätietoja:

Hydrologi Inese Huttunen, SYKE, inese.huttunen@ymparisto.fi, puh. 0400 148 544

Johtava agronomi Juha Liespuu, Yara Suomi Oy, juha.liespuu@yara.com, puh. 050 369 9522

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä