Olet täällä

Luomulla menee paremmin. ”Ajatus siitä, että luomutuotanto olisi harrastelijamaista piipertelyä, on aikansa elänyt"

Maatalouden kannattavuus on Luken tuoreimpien laskelmien mukaan heikolla tasolla. Luomutuotantotavan valinneilla viljelijöillä menee kuitenkin keskimäärin paremmin, kirjoittaa Sari Iivonen Luonnonvarakeskuksen blogitekstissään.

Iivonen on Luonnonvarakeskuksen ja Helsingin yliopiston yhteisen luomututkija- ja asiantuntijaverkosto Luomuinstituutin johtaja.

Blogi on julkaistu Luonnonvarakeskuksen kotisivuille ja sen voi lukea kokonaisuudessaan tästä. 

Kasvuala, jolla parempi kannattavuus

Käytännössä kaikissa tuotantosuunnissa luomutuotanto on tavanomaista tuotantoa kannattavampaa.

Parempaa kannattavuutta selittää tuotteiden korkeampi hinta, tuotannosta maksettava korkeampi tuki, tuotannon erilainen kustannusrakenne ja yllättäen suurempi tilakoko.

Ajatus siitä, että luomutuotanto olisi harrastelijamaista piipertelyä, on aikansa elänyt. Kyse on kasvualasta, Iivonen kirjoittaa blogissaan.

Vaatii tietoa ja taitoa

Luomutuotannon on usein ajateltu olevan jotenkin vanhanaikainen tuotantotapa ja täynnä erilaisia rajoitteita, jotka estävät teknologisen kehityksen ja innovaatiot.

Tämä käsitys ei pidä paikkaansa. Luomutuotanto pohjaa luonnon prosessien ymmärtämiseen ja siksi ammattimainen luomutuotanto edellyttää viljelijöiltä korkeaa agroekologista osaamista.

Moderniin tehokkaaseen luomutuotantoon tarvitaan digitalisaatiota, robotiikkaa, prosessiosaamista, markkinatuntemusta ja kuluttajaymmärrystä. Systeemiajattelusta puhumattakaan, Iivonen kirjoittaa.

EU:n yhteisen luomulaatujärjestelmän sääntöjen noudattaminen toki luo raamit tuotantotavalle, mutta samalla antavat oikeuden hyödyntää luomubrändiä. Melkein luomua ei ole olemassakaan.

Tutkimus myös tarpeen

Harppaus osaamisintensiiviseen luomutuotantoon voi olla monille tuottajille liian suuri haaste, sillä luomutuotantoon on Suomessa satsattu hyvin vähän koulutus- ja tutkimuspanoksia. 

Meillä on perinteisesti pelattu vain tavanomaisilla korteilla ottamatta huomioon sitä, että monimuotoisuus tuo muutoskestävyyttä.

Onneksi meillä on luomun pioneereja, jotka ovat uskaltaneet jo vuosia sitten poiketa valtavirrasta, Iivonen kirjoittaa.

Tiedon jalostamisessa osaamiseksi on tutkimuksellakin paljon tehtävää.

Luomututkimuksen pitää pystyä tuottamaan meidän ilmasto-oloissa sovellettavaa tietoa tuotantotekniikoiden kehittämiseksi, kehittää luomuelintarvikkeiden jalostustekniikoita ja haistella kuluttajatrendejä.

 

Lähde: Luomu on osaamista vaativa kasvuala, Sari Iivonen 8.3.2018 (Luonnonvarakeskuksen blogi) 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä