Viljelijät eri puolilla maailmaa taistelevat nousevien polttoainekustannusten kanssa

Alhaiset viljan hinnat ja nousevat polttoainekustannukset painavat viljelijöitä, uutisoi Reuters.

Viljelijät eri puolilla maailmaa kamppailevat nousevien polttoainekustannusten kanssa, uutisoi Reuters.

Polttoaineen hinnat ovat nousemassa korkeimmilleen lähes neljään vuoteen juuri kylvö- ja sadonkorjuusesongin aikaan. Samaan aikaan maataloustuloa painavat alhaiset viljan hinnat.

Torstaina kansainvälisenä viitehintana käytetyn Brent raakaöljyn tynnyrihinta nousi 80 dollariin barrelilta. Se on korkeimmillaan sitten vuoden 2014.

Yhdysvalloissa nettotulo puolittunut vuodesta 2013

Yhdysvalloissa polttoaine on noin viisi prosenttia maatalouden kustannuksista. USDA:n arvioiden mukaan viljelijät käyttäisivät tänä vuonna polttoaineeseen ja öljyyn noin 8 prosenttia enemmän rahaa kuin viime vuonna.

Yhdysvalloissa maatalouden kannattavuutta varjostaa lisäksi Kiinan asettamat tuontitullit tärkeille maatalouden vientituotteille.

Ennusteen mukaan maatiloilla nettotulo laskisi tänä vuonna yli 8 prosenttia viime vuodesta. Tällä hetkellä maatalouden tulo on 55 prosenttia pienempi kuin vuonna 2013.

Nousua kaikkialla

Polttoaineen hinnannousu ei rajoitu vain Yhdysvaltoihin, vaan on kansainvälinen kiusa.

Venäjällä polttoaineen hinnat ovat nousseet 50 prosenttia vuoden takaisesta. Kustannuksia syntyy nyt normaalia enemmän ennen noin kuukauden päästä alkavaa sadonkorjuusesonkia.

Brasiliassa dieselin hinta on noussut 43 prosenttia viime heinäkuusta. Kustannuksista karsitaan vähentämällä maanmuokkaustöitä, palkkaamalla vähemmän työvoimaa tai siirtämällä investointeja.

Ranskassa arvioidaan, että nousevat polttoainekustannukset saattavat vaikuttaa lannoitteiden ja kasvinsuojeluaineiden käyttöön tällä kasvukaudella.

Lähde: Reuters

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja