Olet täällä

Kuivaa öljykasvit maltilla

Kevätrypsin ja -rapsin puinnit ovat pääsemässä vauhtiin. Myös öljykasvien puintikosteudet voivat tänä vuonna olla alhaisia. Vaikka puintikosteus olisi alhainen, kannattaa erää aina kierrättää kuivurissa riittävän pitkään, jotta kosteus laskee 7-8 %. Kuivauksen aikana siementen lämpötila ei saa nousta yli 55 asteen, jotta sen laatu ei kärsi. 

Aloita alhaisilla kuivauslämpötiloilla

Käytä öljykasvien kuivauksessa alhaisempia kuivauslämpötiloja kuin viljoilla. Yleisohjeena on, että mitä suurempi puidun erän kosteuspitoisuus, sitä alhaisempaa kuivauslämpötilaa pitää käyttää etenkin kuivauksen alussa. Siementen lämpötila ei saa kuivauksen aikana nousta yli 55 asteen.

Alla olevasta taulukosta voit katsoa miten kosteus vaikuttaa kuivauslämpötilan valintaan. Kuva: ÖPY:n ja MTK:n vanha rypsin ja rapsin viljelyopas

Rypsin ja rapsin siemenet sisältävät runsaasti öljyä (40-45 %). Liian korkea kuivauslämpötila voi heikentää laatua, koska siementen sisältämässä öljyssä alkaa muodostua vapaita rasvahappoja. Vapaat rasvahapot heikentävät öljyn käyttölaatua ja säilyvyyttä. Myös siemenen rikkoutumista kuivauksen aikana tulee välttää.

Erä tulee kuivauksen jälkeen jäähdyttää riittävästi, jotta kosteus tasaantuu ja erän lämpeneminen ei jatku. Jos siemenen kuivaaminen ei heti puinnin jälkeen ole mahdollista, esikuivaa eli jäähdytä erä puhaltamalla kylmää ilmaa sen läpi. 
 

Raaka-aineen laatu vaikuttaa myös lopputuotteeseen

Avenan öljynpuristamolla Kirkkonummella öljy erotetaan siemenistä puristamalla. Rypsin ja rapsin siementen laatu vaikuttaa rypsiöljyn puristusprosessiin sekä öljyn laatuun.

Rypsin ja rapsin kosteuden tulee olla vastaanotettaessa alle 9 %. Öljypitoisuus vaihtelee lajikkeesta ja kasvukaudesta riippuen ja se on yleensä 40-45 % välillä. Siemenen muita komponentteja kuin öljyä ja valkuaista kuvaavan PRA-arvon tulisi olla 38-40 % välillä. Edellä mainittujen lisäksi muita laatuhinnoitteluperusteita ovat seulonta (%) ja lehtivihreäpitoisuus (ppm). Suuri rikkakasvien siementen, viljan siementen tai muiden roskien määrä sekä korkea lehtivihreäpitoisuus heikentävät laatua. Jos esimerkiksi viljaa on paljon, kannattaa erä usein lajitella ennen toimitusta. Rypsi- ja rapsisato tulisi toimittaa saman satovuoden aikana.

Viljelijän Avena Berner ostaa rypsiä ja rapsia Kirkkonummen puristamon lisäksi useisiin vastaanottopisteisiin eri puolilla Suomea. Puintiaikaan puintituoretta rypsiä ja rapsia ostetaan Korian, Kirkniemen, Perniön sekä Kokemäen varastoille. Vastaanottopaikat ja ostohinnat löydät Avenakaupasta.  

Lue lisää: Onko öljykasvisato jo puintivalmista

Kommentit

Samankaltaista sisältöä