Olet täällä

Pienestä tautipaineesta huolimatta Ascra Xpro -käsittely osoittautui tarpeelliseksi

Minni Tapola Bayerilta ja Jaakko Perttu

Ascra Xpro -satokisan voittajan, Jaakko Pertun, mukaan onnistunut sato oli monen tekijän summa. Korkean sadon edellytykset luotiin hyvällä esikasvi-, lajike- ja peltolohkovalinnalla, joihin toteutettiin sopivat viljelytoimenpiteet. Kova satotulos viimeisteltiin Ascra Xprolla, joka varmisti korren ja lehtien pysymisen terveenä aina puinteihin asti.

Euralainen Jaakko Perttu voitti Bayerin ja Viljelijän Avena Bernerin viime kasvukaudella järjestämän Ascra Xpro -satokilpailun komealla 7450 kilon hehtaarisadolla. Lajikkeena Pertulla oli mallasohra RGT Planet, jonka esikasvina oli ollut sokerijuurikas.Jaakko Perttu kertoi viljelytoimenpiteistään Ascra Xpro -satokisan palkintojenjakotilaisuudessa Helsingin MaatalousKonemessuilla.

Satokisassa viljelijälle jätettiin paljon vapautta tehdä itsenäisiä päätöksiä siitä, kuinka ennätyssatoa lähtee tavoittelemaan.

”Pelin henki oli, että itse sai valita viljelykasvin, sitten Bernerin myyjän kanssa tehtiin ruiskutusstrategia ja lopuksi yksinkertaisesti mitattiin sato”, Minni Tapola Bayerilta kuvailee.

Ascra Xpro piti korren ja lehdet terveenä loppuun asti

Pertun mukaan satokisan voitto oli monen tekijän summa. ”Osasyy oli onnistunut lajikevalinta ja esikasvi, mutta yhtä tärkeää olivat nappiin osuneet viljelytoimenpiteet sekä lohkovalinta. Valitsin satokisaan perusvarman, multavan ja hikevän lohkon”, viljoja ja erikoiskasveja viljelevä Perttu kertoo.

Perttu kylvi lohkon 13. toukokuuta eli äitienpäivänä. Kylvömäärä oli 500 itävää neliölle. Kylvölannoituksena annettiin Hiven NK -lannoitetta 450 kiloa hehtaarille, josta typpeä tuli 100 kiloa. Kuivuuden takia lisälannoitus ja kasvunsääde jätettiin kokonaan antamatta.

Jaakko Pertun Ascra Xprolla käsiteltyä ohrakasvustoa viime kesältä. Lohko sai Ascra Xpro -tautiaineen ensimmäisen kerran keväällä rikkakasviruiskutuksen yhteydessä, jolloin ainetta levitettiin 0,3 litraa hehtaarille. Toisen kerran käsittely tehtiin kesäkuun lopulla, jolloin määrä oli 0,4 litraa hehtaarille.

Kuivuuden takia tautipaine oli lohkolla tänä vuonna vähäinen. Tästä huolimatta Perttu kokee saaneensa Ascra Xpro -käsittelystä hyötyä, sillä valmiste estää myös ennenaikaista ränsistymistä ja fysiologisten stressioireiden syntymistä.

”Tällaiselle paljon potentiaalia omaavalle lohkolle valmiste tuo lisävarmuutta korkean sadon tavoitteluun, sillä se pitää korren sekä lehdet hyvänä ja terveenä. Sitten kun tulee taas vuosia, jolloin tautipaine on suurempi, Ascran hyödyt tulevat esiin entistäkin paremmin”, Perttu pohtii.

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä