Vyr: Viljamarkkinauutiset lyhyesti

Sääolosuhteet Pohjois-Euroopassa ovat suurimmaksi osaksi suotuisia. Lisää sateita kuitenkin tarvitaan osiin Ranskaa, Saksaa ja Puolaa.

Kotimaan markkinat

Kuukausittainen ostohintojen vaihteluvälitaulukko on päivitetty.

Ostohintojen päivitetty vaihteluvälitaulukko

Euroopan markkinat

IGC kertoo, että sääolosuhteet Pohjois-Euroopassa ovat suurimmaksi osaksi suotuisia. Lisää sateita kuitenkin tarvitaan osiin Ranskaa, Saksaa ja Puolaa. Kuivuus on vielä suurempi huolenaihe eteläisemmillä alueilla kuten Espanjassa ja Unkarissa. EU:n vehnän ja ohran satoennusteet pysyvät tästä huolimatta muuttumattomana huhtikuun lopun ennusteista.

EU:n vehnän tulevan sadon hinnat saivat tukea lähiaikaisista vientionnistumisista . Kuitenkin loppukauden optimismia viennin suhteen horjuttaa Yhdysvaltojen onnistuneet vehnäkaupat Algeriaan. Myös Venäjän asettama paine sen vehnän viennistä lisää tulevalle kaudelle epävarmuutta EU:n vehnän pitkän aikavälin kysyntänäkymistä.

Euroopan komissio (DG Agri) päivitti öljykasvitasearviotaan huhtikuun loppupuolella. Rapsi- ja soijavarastojen ennustetaan pienenenevän, mutta auringonkukkavarasto jen kasvavan. Soijaa tuotiin kolmansista maista uusimman arvion mukaan 15 400 kilotonnia kaudella 2018/19, ja tullaan tuomaan uusimman ennusteen mukaan 15 000 kilotonnia kaudella 2019/20.

Maailmanmarkkinat

30.4. Venäjän maatalousministeriö ilmoitti kaikkien kevätkylvöisten kasvien kylvöistä 24,3 prosenttia aiotusta pinta-alasta olevan tehty. Kyseinen pinta-ala on kaksi kertaa suurempi kuin vuonna 2018. Tämä nopea kylvöjen eteneminen selittyy Venäjän Euroopan puolella olevan alueen sekä eteläisen Siperian erinomaisilla kylvösäillä.

USDA ennustaa vehnän kokonaispinta-alan 2019/20 olevan Yhdysvalloissa 18,5 miljoonaa hehtaaria, mikä on alhaisin pinta-ala tilastojen alkamisesta vuonna 1919. Vallitseva märkä sää on hidastanut kylvöjä, ja vain 5 prosenttia pinta-alasta oli saatu kylvettyä 21.4. mennessä. Viiden vuoden keskiarvo valmiista kylvöaloista samaan aikaan on ollut 22 prosenttia aiotusta pinta-alasta.

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmän Viljaviesti 16/2019

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja