Olet täällä

Vyr: Viljamarkkinauutiset lyhyesti

Kotimaan markkinat

Kuukausittainen ostohintojen vaihteluvälitaulukko on päivitetty.

Ostohintojen päivitetty vaihteluvälitaulukko

Euroopan markkinat

IGC kertoo, että sääolosuhteet Pohjois-Euroopassa ovat suurimmaksi osaksi suotuisia. Lisää sateita kuitenkin tarvitaan osiin Ranskaa, Saksaa ja Puolaa. Kuivuus on vielä suurempi huolenaihe eteläisemmillä alueilla kuten Espanjassa ja Unkarissa. EU:n vehnän ja ohran satoennusteet pysyvät tästä huolimatta muuttumattomana huhtikuun lopun ennusteista.

EU:n vehnän tulevan sadon hinnat saivat tukea lähiaikaisista vientionnistumisista . Kuitenkin loppukauden optimismia viennin suhteen horjuttaa Yhdysvaltojen onnistuneet vehnäkaupat Algeriaan. Myös Venäjän asettama paine sen vehnän viennistä lisää tulevalle kaudelle epävarmuutta EU:n vehnän pitkän aikavälin kysyntänäkymistä.

Euroopan komissio (DG Agri) päivitti öljykasvitasearviotaan huhtikuun loppupuolella. Rapsi- ja soijavarastojen ennustetaan pienenenevän, mutta auringonkukkavarasto jen kasvavan. Soijaa tuotiin kolmansista maista uusimman arvion mukaan 15 400 kilotonnia kaudella 2018/19, ja tullaan tuomaan uusimman ennusteen mukaan 15 000 kilotonnia kaudella 2019/20.

Maailmanmarkkinat

30.4. Venäjän maatalousministeriö ilmoitti kaikkien kevätkylvöisten kasvien kylvöistä 24,3 prosenttia aiotusta pinta-alasta olevan tehty. Kyseinen pinta-ala on kaksi kertaa suurempi kuin vuonna 2018. Tämä nopea kylvöjen eteneminen selittyy Venäjän Euroopan puolella olevan alueen sekä eteläisen Siperian erinomaisilla kylvösäillä.

USDA ennustaa vehnän kokonaispinta-alan 2019/20 olevan Yhdysvalloissa 18,5 miljoonaa hehtaaria, mikä on alhaisin pinta-ala tilastojen alkamisesta vuonna 1919. Vallitseva märkä sää on hidastanut kylvöjä, ja vain 5 prosenttia pinta-alasta oli saatu kylvettyä 21.4. mennessä. Viiden vuoden keskiarvo valmiista kylvöaloista samaan aikaan on ollut 22 prosenttia aiotusta pinta-alasta.

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmän Viljaviesti 16/2019

Kommentit

Samankaltaista sisältöä