Olet täällä

Vihreät jyvät

Vihreä jyvät
 

Lämmin ja kuiva kasvukausi, sekä harvakseltaan osuneet sateet ovat saaneet viljakasvit tuottamaan paljon jälkiversoja. Jälkiversojen vihreät jyvät aiheuttavat nyt haastetta ja kysymyksiä. Varsinkin kaurapelloissa ja puidussa sadossa vihreitä jyviä on paikoin runsaasti. 

Puidessa ja kuivurissa säädöt kannattaa asettaa siten, että pienet ja kevyet jyvät, jotka usein ovat myös vihereitä, tulisivat lajiteltua pois. Vaikka kauraerä olisi kosteudeltaan sopiva eikä vaadi varsinaista kuivausta, niin muutaman hetken kierrättäminen kuivurissa poistaa myös kevyempiä vihreitä jyviä ja sitä kautta voi parantaa erän käytettävyyttä ja laatua tältä osin selkeästi. instalikesfast

Raision vastaanottoraja vihreiden osalta on kauralla 0,5 %. Koska kaura kuoritaan ennen hiutalointia, on ytimen laatu ja väri ratkaiseva. Jos näytteessä on vihreitä jyviä runsaasti, näyte kuoritaan, jolloin selviää ytimen väri ja sitä kautta mahdollisuus erän vastaanottoon. 

Glyfosaatin käyttö ehdottomasti kielletty

Vaikka kasvustot ovat kirjavia, pääsato valmis ja sivuversojen vihreät jyvät odottavat kypsymistä, niin kasvustoa ei saa pakkotulennuttaa glyfosaatilla. Kielto on ehdoton, kun vilja on tarkoitettu elintarvikekäyttöön myllyille tai mallastamoon.

Lue lisää Raision viljojen vastaanotto-ohjeista
 

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä