Olet täällä

Viljelijät lannoittavat useammassa osassa

Ota käyttöön helppo keino tarkentaa lannoitusta.

Lannoituskyselyn tulos: Viljoja lannoitetaan entistä tarkemmin

Uudet satoisammat viljalajikkeet ja lannoitteen levityskaluston kehitys on lisännyt lannoituskertoja, osoittaa Yaran teettämän lannoituskyselyn tulos. Kysely tehtiin Farmitin toimesta marraskuun lopussa. Kyselyyn vastasi yli 700 kasvinviljelytilan viljelijää.

Vastanneiden tilojen satotasot olivat korkeita 4700-4900 kg/ha, mutta kevätöljykasvien sato jäi keskimäärin 1500 kg/ha. Typenkäyttö kasvukauden aikana oli viljelijöiden vastausten mukaan kevätvehnällä 122 kg, ohralla 101 kg, kauralla 94 kg ja kevätöljykasvit 110 kg /ha. Yleisimmin käytetyt lannoitteet kylvölannoituksessa olivat YaraMila Y 2 ja YaraMila Y 3.

Kevätvehnän viljelijöistä lähes puolet (44 %) tekee lannoituksen useammassa osassa. 34 % ilmoitti tekevänsä yhden lisälannoituksen ja 10 % kolme tai neljä lannoituskertaa. Lannoituksen jakaminen useampaan osaan on perusteltua juuri vehnänviljelyssä, koska laadukkaan ja hyvän sadon tuottaminen vaatii suurta lannoitemäärää, mikä useammassa erissä annettuna varmistaa korkeaa valkuaispitoisuutta myös satoisin kasvukausina.

Ohrista 22 % sai lisälannoituksen kasvukaudella ja kauroista 14 %. Lisälannoituksella viljelijää pystyy hyödyntämään tehokkaasti hyvän satopotentiaalin. Rehevä kasvusto tuottaa enemmän satoa ja samalla voi nostaa sadon valkuaispitoisuutta, mikä on tärkeää, kun tuotetaan kotoista rehua. Nykyisin suotuisina kasvukausina lisätyppi on tarpeen myös mallasohran oikean valkuaistason saavuttamiseksi.

Kaura on Suomen satoisin kevätvilja ja se hyötyy korkeista lannoitemääristä. 14 % viljelijöistä teki kauralle lisälannoituksen, jonka oikea ajankohta on korrenkasvuvaiheessa. Kevätöljykasvien viljelyssä lisälannoitus on myös perusteltua tarpeen mukaan annettuna, kun nähdään, miten kasvusto on selvinnyt varrenkasvuvaiheeseen ja satopotentiaali alkaa hahmottua.

Lisälannoitteena oli kyselyn mukaan annettu 20-50 kg typpeä. Suosituimmat tuotteet olivat rikkipitoiset YaraBela-lannoitteet.

Tee ensi kesänä pelloillesi nolla ja maksimiruutuja. Nollaruudun avulla näet, kuinka paljon maasta vapautuu ravinteita kasvukauden aikana ja maksimiruutu kertoo oikean lisälannoitusajan, kun se alkaa erottua talousviljelmästä.

Kyselyyn vastanneiden kesken arvottiin lisälannoitteet ja suursäkkiveitsiä. Katso tästä ketä onni suosi

 

 

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä