Kuinka pitkä on kylvösiemenen muisti?

Suomalaisessa siementutkimuksessa uusimpina tutkimuskohteina ovat siemenen muisti ja elinvoima. Onko mahdollista, että ympäristöolot, joissa siemen on tuotettu, vaikuttavat siemenen laatuun ja käyttäytymiseen jopa seuraavissa siemensukupolvissa.

Uusina tutkimusalueina suomalaisessa siementutkimuksessa ovat siemenen muisti ja elinvoima. Ympäristöolot, joissa siemen on tuotettu, vaikuttavat siemenen laatuun ja käyttäytymiseen jopa seuraavissa siemensukupolvissa.

Aineistona käytetään Ilmatieteen laitoksen säähavaintoja. Ne yhdistetään Ruokaviraston tuloksiin sertifiointia varten tarkastettavien siemennäytteiden itävyydestä ja painosta vuodesta 2012 alkaen. Se kattaa Suomessa siementuotannossa olevat kasvilajit ja lajikkeet ja ulottuu maantieteellisesti aina Oulun korkeudelle asti.

Kolmivuotista tutkimusta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriön Maatilatalouden kehittämisrahasto Makera. Tutkimusta koordinoi Luonnonvarakeskus. Ruokaviraston ja Luonnonvarakeskuksen yhteishankkeen yhteistyökumppaneita ovat Huoltovarmuuskeskus, Kylvösiemensäätiö, Siemenkauppiaitten yhdistys ja Fazer Mylly.

Lue lisää tutkimushankkeen kuvauksesta


Lähde: Ruokavirasto

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja