Olet täällä

Teppeki tehoaa kirvoihin, mutta säästää pölyttäjät

Teppeki tehoaa kirvoihin, mutta säästää pölyttäjät

Teppeki on melko uusi valmiste tuhohyönteistorjuntaan soveltuen kirvojen torjuntaan muun muassa viljoilla. Teppeki eroaa monessa suhteessa esimerkiksi pyretroidivalmisteista. Tehoaika on pidempi, toimintatapa erilainen ja kaiken lisäksi Teppeki säästää pölyttäjät ja hyötyeliöt, esimerkiksi leppäkertut. Tehoaine flonikamidi liikkuu kasvissa lehden läpi ja ylöspäin suojaten uusia kehittyviä kasvinosia.

Tämä on suuri etu kirvojen torjunnassa, jossa kirvat ovat usein hiukan piilossa lehtien alapinnoilla. Pyretroideilla on vaikeaa saada hyvää tehoa, koska tehoaine ei liiku kasvissa ja siten se ei välttämättä tavoita kirvoja. Teppekin teho voi kestää jopa kolme viikkoa, joten yhdellä ruiskutuksella saa hyvän suojan alkukasvukauteen.  On kuitenkin hyvä tietää, että kuolleita kirvoja löytyy vasta muutaman päivän jälkeen, vaikka niiden syönti loppuu heti ruiskutuksen jälkeen.

Teppeki soveltuu erinomaisesti myös tilalle, jossa viljellään öljykasveja viljojen lisäksi. Teppeki säästää hyödyllisiä hyönteisiä kuten rapsikuoriaisen loispistiäisiä, jotka pystyvät tuhoamaan rapsikuoriaisia. Ruiskutettaessa viljoja Teppekillä säilyvät viljapellossa olevat pistiäiset elossa, josta ne pystyvät liikkumaan rypsi- ja rapsipeltoihin.

Teppekillä on lupa useisiin eri kasveihin. Kaikki hyväksytyt käyttökohteet ovat nyt seuraavat:

Kirvojen torjuntaan omenalta, päärynältä, perunalta, rukiilta, ruisvehnältä, syys-, kevät- ja spelttivehnältä, kauralta sekä syys- ja kevätohralta. Minor use -käyttökohteet (off-label): Kirvojen ja jauhiaisten (myös etelänjauhiainen (Bemisia tabaci) torjuntaan koristekasveilla kasvihuoneessa ja avomaalla. Kirvojen ja jauhiaisten (myös etelänjauhiainen (Bemisia tabaci) torjuntaan kurkulla (Cucumis sativus), kesäkurpitsalla (Cucurbita pepo), tomaatilla (Solanum lycopersicum) ja munakoisolla (Solanum melongena) kasvihuoneessa. Kirvojen torjuntaan keräkaalilla ja ruusukaalilla sekä tuoreena korjatulla herneellä, joka käytetään ilman palkoja avomaalla.

Viljojen käyttöohjeet ovat seuraavat:

100-140 g/ha kaikilla viljoilla pensomisen alusta maitotuleentumiseen asti.  Valmistetta voi käyttää seoksena öljymäisen kiinnitteen (esim. Dassoil) tai Gondorin kanssa. Ne parantavat tehoa. Teppekiä voi hyvin sekoittaa muiden kasvinsuojeluaineiden kanssa, esimerkiksi rikkaruiskutuksen yhteydessä. Kaura ja ohralla saa käyttää max. yhden kerran, muilla viljoilla max. kaksi kertaa.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä