Rikkakasvien torjunta syysviljoilla

Viileästä kaudesta huolimatta syysviljojen syysitoiset rikkakasvit kuten saunakukka ovat jo kasvaneet suurikokoisiksi. Niiden torjunta on syytä tehdä nyt, mutta riittävällä annoksella ja sopivimmalla valmisteella.

Orvokkia kuvan keskellä syysviljassa.
Pitkään kestäneen viileän kauden takia myös rikkakasvien kehitys syysviljoilla hidastui selkeästi. Kuitenkin syysitoiset rikkakasvit kuten saunakukka ovat jo kasvaneet suurikokoisiksi. Sen sijaan kevätitoisia rikkakasveja on alkanut itää varsin myöhään. Viime viikonlopun ja alkuviikon sateiden ansiosta loputkin rikkakasvit ovat lähteneet itämään ja kasvamaan.

Jos rikkakasvien torjuntaa ei ole vielä tehty, kannattaa käydä tarkistamassa tilanne. Jos suurikokoisia syysitoisia rikkoja löytyy, pitää käyttää riittävän suurta annosta ja valita riittävän tehokas ratkaisu.

Quelexin ja Refine Super SX:n seos on varmatoiminen suurempiinkin saunakukkiin ja mataroihin ja samalla saadaan laajaa tehoa yksivuotisiin, keväällä taimettuviin rikkakasveihin. Quelex Combo on valmis pakettiratkaisu, jossa Quelex 33 g/ha + Refine Super SX 22 g/ha + kiinnite toimii hyvin syysviljoillakin. Jos rikkakasvit pääsevät jo todella suuriksi, voi Quelexin määrää nostaa 40-50 g/ha tasolle. Myös Refine Super SX:n määrää voi nostaa ollen max. 30 g/ha. Kiinnitteenä voi toimia esim. Sito Plus 0,1 l/ha tai Gondor (0,15 % vesimäärästä). Quelexin ja Refine Super SX:n seoksen voi ruiskuttaa vielä lippulehtivaiheessa.

Saunakukkaa syysviljassa.

Kuvissa näkyy ruispellolla saunakukkaa ja orvokkia, jotka on kuvattu 16.5. Jo tällöinkin ne olivat ehdottomasti torjuttavissa. Muiden rikkakasvien itämistä jäätiin odottamaan. Nyt lohkolla tehdään rikkatorjunta lauantaina 22.5. Tarkoitus on käyttää Quelexin ja Refine Super SX:n seosta.

Lämpötilat ovat selkeästi jo nousseet, mutta yöllä lämpötila laskee todennäköisesti alle 10 °C asteen. Quelex Combo toimii varmasti näissä olosuhteissa. Jos lohkolla on paljon valvattia ja ohdaketta, Quelexin ja MCPA:n seos voidaan ruiskuttaa näissä olosuhteissa. Ruiskutusta ei kannata tehdä myöhään illalla tai yöllä viileiden öiden takia. MCPA toimii + 10-15 °C asteessa. Huomioi kuitenkin, että MCPA tulee ruiskuttaa viimeistään korrenkasvun alussa.

Lehtilannoite voidaan ruiskuttaa samalla Quelexin ja Refine Super SX:n kanssa. Esimerkiksi Wuxal Microplant ja uusi lehtilannoite Wuxal Multifluid sopivat seokseen. Molemmissa tuotteissa on monipuolisesti eri hiveniä. Wuxal Multifluidissa on myös fosforia.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja