Olet täällä

Vinkit kasvinsuojeluun juhannuksen aikoihin

Vinkit kasvinsuojeluun juhannuksen aikoihin

Sekä viljoilla ja öljykasveilla on vielä monia toimenpiteitä kasvinsuojelun osalta. Ohessa neuvoja lähitulevaisuuteen, johon luvataan lämmintä säätä.

Maaperän kosteustilanteen tutkiminen:

Kaiva lapiolla maata hiukan syvemmältä ja tutki onko juuristovyöhykkeessä vettä. Jos on niin kasvi todennäköisesti voi kasvaa normaalisti eikä kärsi kuivuudesta. Teknisiä apuvälineitä/mittareita on olemassa kuten esim. Soil Scout, joka kertoo mm. maaperän kosteustilanteesta. Tässä vinkki ensi vuodelle!

Viljojen rikkakasvien torjunta:

Vahakerros rikkakasveissa on jo paksumpi, joten annosmäärä tulee olla korkea. MCPA varmistaa tehoa savikkaan ja pillikkeeseen. Tankkiseoksissa lehtilannoitteen tai tautiaineen sisältämä mahdollinen kiinniteaine ei korvaa normaalia kiinnitettä. Gramma-ainetta kuten Refine Super SX:ää käytettäessä tulee käyttää kiinnitettä kuten Sito Plussaa tai Gondoria.

Tankkiseoksien osalta kannattaa olla entistä varovaisempi. Kuivuuden takia stressaantunut kasvusto voi vioittua usean valmisteen seoksista. Jos päätyy kolmen tai sitä useamman aineen seokseen, pitää tiedostaa riski esim. kasvuston vaalenemiseen. Yleensä tämä on ohimenevää, mutta pahoin kuivuuden stressaamaan kasvustoon voi tulla sadon alentumia.

Kasvunsääteiden käyttö viljoilla:

Ensimmäisen kohdan menetelmällä varmistetaan tilannetta. Myös jos kasvu on ollut hyvää ja kasvusto on rehevää, sääteen käytölle on perusteita. Lohkokohtaiset erot voivat olla suuria, kaikkia alueita ei välttämättä kannat käsitellä tai aineen määrää pitää vähentää. Pienet annokset varmistavat turvallisuutta. Esimerkiksi Ceronen ja Soniksen seosta käytettäessä ainemäärät ovat joka tapauksessa alhaisempia lippulehtivaiheen ruiskutuksessa. Missään nimessä ei saa ruiskuttaa päivällä ja lämpötilan ollessa 25 °C asteen tuntumassa.

Tautiaineen käyttö viljoilla:

Kuivana vuonna viherryttävän ja fysiologisia oireita vähentävän valmisteen valinta voi olla erityisen hyvä valinta. Esimerkiksi Ascra Xpro SDHI-valmiste estää kuivuusstressiä ja valmiste toimi todella hyvin myös kuivana kesänä vuonna 2018 antaen sadonlisää virallisissa kokeissa. Delaro SC 325 viherryttää myös kasvustoa strobiluriinin ansiosta.

Rypsin ja rapsin viljely:

Rapsikuoriainen 14.6.Rapsikuoriaisia on alkanut esiintyä ja torjuntakynnys on 0,5-1 kuoriaista/kasvi. Avaunt 150 EC tehoaa pitkävaikutteisesti tässä vaiheessa ennen kukkavarren kasvua. Kukkavarren kasvuvaiheessa torjuntaa kannattaa jatkaa Mospilanilla, jolla on myös pitkä tehoaika. Pyri välttämään pyretroidivalmisteita kuoriaisten torjunnassa, koska pyretroideja kestäviä kantoja on olemassa. Ruiskuta vain yöllä tai aamulla, keskellä päivää aineiden imeytyminen heikentyy.

Juolavehnän käsittelyn Targa Superilla voi yhdistää Avaunt- tai Mospilan-ruiskutukseen. Jos rikat on torjuttu esim. Galeralla, Clearfield-menetelmällä (esim. Clamox) tai Butisan S:llä, anna öljykasvin palautua ja pidä taukoa Targa Super-käsittelyyn vähintään viisi päivää, mieluummin viikko. Yritä tehdä Targa Super-käsittely oloissa, joissa ilman suhteellinen kosteus on mahdollisimman hyvä.

Varmista kasvinsuojeluaineen turval­linen käyttö. Lue aina pakkausmerkinnät ja tuotetiedot ennen käyttöä.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä