Kylvöt etenivät viime viikon loppupuolella vauhdikkaasti

Viime viikolla kylvöt etenivät, mutta tälle viikolle ennustetut sateet ja ukkoskuurot uhkaavat jatkuessaan venyttää kylvöjen valmistumisen kesäkuun alkuun.

Vilja-alan yhteistyöryhmä (VYR) seuraa tänäkin keväänä kylvöjen edistymistä eri puolilla Suomea. VYRin raadin mukaan kylvöt etenivät viime viikolla reippaasti suotuisassa kevätsäässä. Tälle viikolle luvatut sateet ja ukkoskuurot pysäyttävät kylvöjen etenemisen koko maassa. Jos sateet jatkuvat, venyy kylvöjen valmistuminen kesäkuun alkuun.

Kylvöjen eteneminen alueittain

Kylvöistä tehtynä Kylvöistä tehtynä
17.5.2021 17.5.2021
Varsinais-Suomi 60 % Keski-Pohjanmaa
Uusimaa 60 % Pohjois-Pohjanmaa 30 %
Satakunta 60 % Etelä-Pohjanmaa 50-60 %
Kanta-Häme 50 % Etelä-Karjala 40 %
Päijät-Häme 20-30 % Pohjois-Karjala 40-50 %
Pirkanmaa 65-70 % Etelä-Savo
Kymenlaakso 40-50 % Pohjois-Savo 20 %
Keski-Suomi 70 % Kainuu 20 %
Pohjanmaa 60-70 %
Huom!: Vaihtelu alueiden sisällä voi olla merkittävää.

Varsinais-Suomessa jatkuvat sateet huolestuttavat viljelijöitä. Etenkin savimaat ovat hyvin märkiä ja kuivuvat hitaasti. Tilakohtaiset erot kylvöjen etenemisessä ovat suuria; toiset ovat jo valmiit, kun toiset eivät ole vielä päässeet aloittamaan. Jo kylvetyt lohkot ovat alkaneet orastumaan hyvin kosteassa ja lämpimässä. Huhtikuussa ja vapun aikoihin kylvettyjä lohkoja on jouduttu rikkomaan kuorettumisen takia. Öljykasveja on kylvämättä eniten suunnitelluista kevätkylvöisistä.

Uudellamaalla ollaan kylvetty selvästi yli puolet pelloista. Kylvömäärien vaihtelu itäisen ja läntisen Uudenmaan välillä on suurta. Lännessä on kylvämättä enää noin kolmannes, kun idässä kylvettynä on vain kolmannes pelloista. Maat ovat muokkaantuneet hyvin ja suorakylvö on onnistunut. Alueittain on hyvin märkää ja peltoja on muokattu kuivumisen edesauttamiseksi. Sateet voivat venyttää kylvöjen valmistumista kesäkuun alkuun. Kylvämättä on suurimmaksi osaksi öljykasveja, ohraa ja myöhäisiä kauralajikkeita.

Kymenlaaksossa epävakainen sää on hidastanut kylvöjen etenemistä. Osassa maakuntaa ei satanut lainkaan ja osassa tuli voimakkaita sadekuuroja rakeiden kanssa. Kylvettyjen hiesumaiden riski kuorettua tällaisilla alueilla on suuri. Sänkimaat ovat edelleen hyvin märkiä. Kylvöt alkavat olla jo muutaman päivän myöhässä totutusta aikataulusta eivätkä luvatut sateet edistä kylvöjen valmistumista. Eniten kylvettynä on vehnää ja kauraa. Ohran kylvöt ovat alussa.

Satakunnassa ensimmäiset kylvöt ovat alkaneet orastua. Luvattu epävakaa sää pitkittää loppuja kylvöjä vähintään viikon. Jos tämä toteutuu, ollaan viikosta kahteen viikkoon jäljessä totutusta aikataulusta. Kylvöjen venyminen muuttaa kylvösuunnitelmia. Myöhäisiä lajikkeita vaihdetaan aikaisempiin lajikkeisiin ja lajeihin.

Päijät-Hämeessä on hyvin samankaltainen tilanne kuin Kymenlaaksossa. Epävakaa sää ja sadekuurot ovat pitäneet pellot hyvin märkinä. Eniten alueella on kylvettynä kauraa ja vehnää.

Kanta-Hämeessä vasta ennen sateita olosuhteet alkoivat olla kylvöille sopivat, varsinkin kevyemmillä ja nopeammin kuivavilla maalajeilla. Maanantain sade katkaisi työt ja jos loppuviikolle ennustetut runsaat sateet toteutuvat, lykkääntyy töiden jatkaminen yhä viikolla. Sateiden seurauksena kylvösuunnitelmat saattavat muuttua joillakin tiloilla. Alueella on kylvettynä palkokasveja ja aikaisimpia viljoja.

Pirkanmaalla pavut ja herneet on kylvetty. Viljoista kevätvehnät ja kaurat pääosin. Ohran kylvö on vielä kesken. Alkuviikosta odoteltiin peltojen kuivumista, mutta loppuviikosta päästiin täydellä tohinalla kylvötöihin. Maanantain vastaisena yönä saapuneet sateet pysäyttivät kylvöt. Maakunnan eteläosissa aikaisin kylvettyjä kevätviljoja on tasaisesti piikillä.

Keski-Suomessa kylvöolosuhteet ovat olleet loistavat. Sateet keskeyttävät kylvöt tällä viikolla, mutta toisaalta maat ovat olleet paikoin liiankin kuivia.

Pohjanmaalla kylvämättä on suurimmilta osin enää öljykasveja ja ohraa. Paikoin myös kauran kylvöt ovat kesken. Sateita on tullut paljon, mikä viivästyttää loppukylvöjen etenemistä.

Etelä-Pohjanmaalla vehnää, kauraa ja ohraa on kylvettynä eniten. Rypsin kylvöt ovat vielä pahasti kesken. Eri alueilla maakuntaa kylvöt ovat hyvin eri vaiheissa. Osassa aluetta päästiin viime viikolla vasta aloittamaan, kun osassa on jo lähes kaikki kylvetty. Aikaisin kylvetyt viljat ovat jo oraalla. Orastuminen on ollut tasaista ja sateet ovat suosineet kasvustojen kehitystä.

Pohjois-Pohjanmaalla on eniten kylvettynä kauraa. Sadekuurot ovat hidastaneet alkuun lähteneitä kylvöjä, mutta vielä ollaan tavallisessa aikataulussa.

Kainuussa sateet hidastavat kylvöjä.

Pohjois-Karjalassa kylvöt saatiin käyntiin viime viikolla. Etelä- ja keskiosissa on saatu kylvettyä noin puolet alasta, mutta pohjoisessa kylvettynä on vasta noin neljännes. Eniten kylvettynä on kauraa ja vehnää sekä jonkin verran ohraa.

Etelä-Karjalassa on kylvetty aiotusta pinta-alasta eniten vehnää. Ohran kylvöt ovat vielä pahasti kesken samoin kuin kevätöljykasvien kylvöt. Viime viikko oli kylvöjen kannalta erinomainen, mutta nyt sadetta on luvattu lähes päivittäin, mikä pysäyttää kevättyöt.

Pohjois-Savossa on kylvetty kauraa, ohraa ja vehnää. Viime viikon sää on ollut kylvöjen näkökulmasta hyvin vaihteleva. Paikalliset kuurosateet ovat hidastaneet kylvöjä. Nurmet nauttivat kosteasta ja lämpimästä säästä.

Mikä on VYRin kylvöseuranta?

Vilja-alan yhteistyöryhmä seuraa kevätkylvöjen etenemistä myös tänä keväänä. Tämä epävirallinen seuranta on toteutettu sitä varten kootun asiantuntijaraadin avulla. Raatilaisilta kysellään arvioita kylvöjen etenemisestä kunkin viikon alussa. Raatilaisina on mm. viljakaupan sekä tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja