Olet täällä

Kylvöt edenneet viime viikolla todella vitkaan – loppuviikolla alkava pouta mahdollistanee jatkon

Vilja-alan yhteistyöryhmän (VYR) raadin mukaan Kylvöt eivät edenneet lähes lainkaan viime viikolla. Nyt kaivataan poutaa ja odotellaan maan kuivumista. Vaihtoehtoisia kylvösuunnitelmia pohditaan myöhäisten viljojen vaihtamiseksi muihin kasveihin tai lajikkeisiin.

Kylvöjen eteneminen alueittain

  Kylvöistä tehtynä   Kylvöistä tehtynä
  24.5.2021   24.5.2021
Varsinais-Suomi 60 % Keski-Pohjanmaa  
Uusimaa 50-70 % Pohjois-Pohjanmaa 30 %
Satakunta 55-70 % Etelä-Pohjanmaa 55-60 %
Kanta-Häme   Etelä-Karjala 30 %
Päijät-Häme 45 % Pohjois-Karjala 40-45 %
Pirkanmaa 45-50 % Etelä-Savo 50 %
Kymenlaakso 50-60 % Pohjois-Savo 20 %
Keski-Suomi   40 % Kainuu 20-40 %
Pohjanmaa 80 %    
Huom!: Vaihtelu alueiden sisällä voi olla merkittävää.

Varsinais-Suomessa erot kylvöjen etenemisessä ovat tilojen välillä suuria. Alkuviikon sateiden seurauksena osassa maakuntaa ei kylvetty lainkaan viime viikolla. Nyt kylvöjä tehdään pienelläkin poudalla, jotta kylvöt saataisiin valmiiksi. Etenkin savimailla ja suorakylvölohkoilla on vaikeuksia märkyyden kanssa. Kevätkylvöjä on tehty nyt viisi viikkoa, ja ne venyvät vielä kesäkuun puolelle. Loimaan alueella kylvökoneita on nähty jälleen lauantaista eteenpäin.

Syyskylvöiset kasvit sekä nurmet hyötyvät sateista ja niiden kasvu onkin hyvin rehevää. Kirppoja on alkanut esiintymään, mutta torjuntaruiskutuksia ei nyt päästä tekemään märille pelloille.

Länsi-Uudenmaan rannikolla kylvöt ovat jo pitkällä. Viljoista on kylvetty lähes 80 %. Keski- ja Itä-Uudellamaalla kylvöt ovat selvästi jäljessä. Pellot ovat hyvin märkiä ja jo kylvettyjen orastumattomien märkien peltojen siementen pelätään tukehtuneen. Viljelysuunnitelmia muokataan paljon, mikä tarkoittaa viljojen vaihtamista erilaisiin nurmiin, kesantoihin, rypsiin ja kuminaan.

Rapsilla on tehty paljon kirppahavaintoja, mutta pelloille ei päästä koneilla maan ollessa hyvin märkää.

Kymenlaaksossa kylvöt eivät ole edenneet viime viikosta. Paikoin on ollut hyvin voimakkaita ukkos- ja raekuuroja. Eniten kylvettynä on kauraa ja ohraa. Pellot ovat erittäin märkiä ja niiden kylvökuntoon kuivumisessa voi mennä jopa viikko. Kylvöjen arvioidaan valmistuvan kesäkuun ensimmäisellä viikolla, jos sääennusteet toteutuvat. Osa tiloista on kylvänyt jo kaiken, kun taas osa ei ole vielä päässyt edes aloittamaan.

Satakunnassa satoi viime viikolla lähes päivittäin. Useamman päivän poutajakso tarvittaisiin pikaisesti, jotta pellot kuivuisivat muokkaus- ja kylvökuntoon. Syysviljat ja aikaiset kylvöt näyttävät hyviltä.

Päijät-Hämeessä viime viikolla ei kylvetty käytännössä lainkaan. Härkäpapu ja herneet ovat kokonaan kylvettynä. Viljojen kylvöt ovat vielä kesken. Kylvösuunnitelmia arvioidaan muutettavan vehnän ja myöhäisten ohrien suhteen. Pellot ovat hyvin märkiä.

Pirkanmaalla herne, härkäpapu ja kevätvehnä on kylvetty. Rypsiä, kauraa ja ohraa on eniten kylvämättä suunnitelluista kylvöistä. Vettä satoi viime viikolla runsaasti, minkä seurauksena peltojen kuivuminen kylvökuntoon tulee kestämään 2-3 päivää. Tämän viikon puoleen väliin ennustettu sää kastelee pellot uudestaan, mikä lykkää kylvöille pääsyä entisestään. Vesi seisoo kylvetyillä pelloilla, mistä voi seurata siementen tai oraiden tukehtumista.

Etelä-Pohjanmaan alueella viime viikon sateet ja kolea sää viivästyttävät kylvöjen etenemistä. Loppuviikosta on ennustetun sään perusteella toiveissa päästä jatkamaan kylvöjä.

Pohjanmaalla aikaiset kylvöt ovat orastuneet erinomaisesti. Tulevalle viikonlopulle ennustetut säät näyttäisivät suotuisilta kylvöjen kannalta.

Pohjois-Pohjanmaalla ei kylvetty viime viikolla. Eniten kylvettynä on viljoista kauraa. Raskailla mailla voidaan joutua tekemään uusintakylvöjä.

Kainuussa ei uskota kylvöjen etenevän, ellei tule kunnollista useamman päivän poutajaksoa.

Pohjois-Karjalassa viljoista kauraa ja vehnää on kylvetty eniten. Tämän viikko menee alueella lähes kokonaan peltojen kuivumiseen. Pelloille voidaan päästä loppuviikosta, jos saadaan poutasäitä. Aikaisemmin kylvetyt pellot ovat orastuneet hyvin, mutta hanhia on liikkunut alueelle paljon. Nyt märkyys aiheuttaa ongelmia orastumiselle..

Etelä-Karjalassa ei juuri tehty kylvöjä viime viikolla. Jos sääennusteet toteutuvat, kylvöt etenevät loppuviikosta. Nurmet ovat nauttineet kosteudesta ja ensimmäisestä säilörehusadosta on tulossa tavallista suurempi.

Etelä-Savossa viime viikolla päästiin kylvämään vain yhtenä päivänä. Maa on nyt hyvin märkää, eikä tällä viikolla uskota kylvöjen etenevän, ellei tule useamman päivän poutajaksoa. Kylvöjä on tehty liian märkään maahan, minkä uskotaan näkyvän ensi vuoden satotasoissa. Nurmet ovat nauttineet sateista.

Pohjois-Savossa on kylvettynä kauraa ja ohraa, mutta suurin osa viljoista on vielä kylvämättä. Tilojen väliset erot kylvöjen etenemisessä ovat suuret. Sateita on tullut paljon ja pellot ovat hyvin märkiä. Loppuviikolla voidaan päästä jatkamaan kylvöjä, jos ennustettu poutasää toteutuu. Myöhäisemmät lajikkeet jäävät pois kylvöistä Pohjois-Savon korkeudella. Kylvöjen pitkittyminen tietää töiden ruuhkautumista kasvukaudella.

 

Mikä on VYRin kylvöseuranta?

Vilja-alan yhteistyöryhmä seuraa kevätkylvöjen etenemistä myös tänä keväänä. Tämä epävirallinen seuranta on toteutettu sitä varten kootun asiantuntijaraadin avulla. Raatilaisilta kysellään arvioita kylvöjen etenemisestä kunkin viikon alussa. Raatilaisina on mm. viljakaupan sekä tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR

Kommentit

Samankaltaista sisältöä