Olet täällä

Sertifioidun siemenen itävyysvaatimusta alennetaan kylvösiemenpulan helpottamiseksi

Kasvukauden 2021 epäsuosiolliset kasvuolosuhteet ovat vaikuttaneet alentavasti useiden kasvilajien sadon määrään ja laatuun. Hankalan kasvukauden vaikutukset näkyvät myös siementuotantotiloilla sadon määrässä ja laadussa. Siemenalan toimijat esittivät marraskuussa maa- ja metsätalousministeriölle pyynnön siitä, että Suomi hakee komissiolta poikkeuslupaa alentaa sertifioidun siemenen itävyysvaatimusta. Sertifioidusta siemenestä on pulaa tulevalle kasvukaudelle ja mm. palkokasvien sertifioidut siemenet on jo myyty loppuun.

Komissio myönsi 14. joulukuuta Suomelle luvan alentaa kauran, kevätvehnän, ohran, herneen, härkäpavun, rypsin ja hampun sertifioidun siemenen itävyysvaatimusta. Kevätviljojen osalta hakemus koski vain aikaisia lajikkeita. Asiaan liittyvä maa- ja metsätalousministeriön asetus tulee voimaan 21. joulukuuta ja se on voimassa 30. kesäkuuta saakka.

MMM:n asetuksessa säädetään, että Ruokavirasto voi sertifioida alennetulla itävyydellä yhteensä 300 000 kiloa härkäpavun, 500 000 kiloa herneen, 150 000 kiloa rypsin ja 70 000 kiloa hampun siementä tietyistä lajikkeista. Siemenerien itävyyden tulee olla vähintään 70 prosenttia.

Ruokavirasto voi lisäksi sertifioida alennetulla itävyydellä yhteensä 1 100 000 kiloa kevätvehnän, 2 600 000 kiloa ohran ja 1 900 000 kiloa kauran siementä tietyistä lajikkeista. Viljoilla siemenerien itävyyden tulee olla vähintään 80 prosenttia. Siemenerien vakuustodistuksissa tulee olla merkintä siitä, että ne on sertifioitu alennetulla itävyysvaatimuksella.

 

Lähde: Maa- ja metsätalousministeriö

Kommentit

Hölmölä

Kenelle niitä on tarkoitus myydä? Näillä hinnoilla kukaan ei kylvä, ei ainakaan ostosiemenellä joka ei idä .

abcd

Onneksi oma kaura itää 92% ,vaikka kuivasin 84 ast/celcius ,eri asia kylvänkö vaiko myynkö tarvitsijoille ,ei täytä sertifointi-vaatimusta ,mutta kyllä niillä turve- ja multa-maat vihreäksi saa vähälläkin typpimäärällä ,pysyis tuo viljan hinta syksyllä 2022 samassa kuin nykyisin ,vaikka laskussa näyttää olevan ,(onkohan kyseessä perinteinen rehutehtaitten juttu ,kun viljan tuonti on päätetty suorittaa ,jonkun tuo rahti-kulu on maksettava ,nyt se näytetään puolittavan rehun käyttäjälle ja kotimaisen viljan tuottajan välillä ).

Anonymous

Itävyysvaatimusta pudotetaan mutta hintaa nostetaan. Täytyyhän kaikkien saada kate paitsi viljelijän.

Jännä homma

Kaikki muut saavat palkkansa, paitsi itse viljelijä. Eipä tarvi ihmetellä, kun tilat vähenee aika kovaa vauhtia, sitä mukaa kun eläkeikä on lähellä. Viisas ei aloita tilanpitoa.

Samankaltaista sisältöä