Talvikuulumisia Follow a Farmer -kampanjan viljelijöiltä, Samuel Jussilalta, Martti Tytykoskelta & Mikko Mäki-Latvalalta

Remote video URL

BASF:n Follow a Farmer -kampanja seuraa seitsemää pohjoismaalaista viljelijää läpi koko tulevan kasvukauden. Kampanjaan kuuluville viljelijöille, Samuel Jussilalle, Martti Tytykoskelle ja Mikko Mäki-Latvalalle, talvi on suunnitelmien hiomisen aikaa.

Sydäntalvella Samuel keskittyy erityisesti toimistotöiden tekoon. Hän haluaa tehdä kirjanpidon ja veroasiat itse, jolloin yrityksen talousluvut on varmasti hallussa ja omissa käsissä. Edellisen kasvukauden tilakokeiden analysointi jää usein talviaikaan. “Viime kesän kokeissa oli etenkin erilaiset biostimulantit”, Samuel kertoo. Satokartat ja muistiinpanot kasvukaudelta auttavat Samuelia päätelmien teossa.

Martille viljelysuunnitelma muodostuu päähän jo edellisellä kasvukaudella ja talvella sitä hiotaan vielä tarpeen mukaan. “Tuotantopanossektori on jo selkeällä mallilla tässä kohtaa. Ohran ja rapsin siemenet ovat jo tilattu ja kasvinsuojeluaineita tuli hankittua jo syksyllä”, Martti kertoo. “Peltoviljelypuoli on talvella vähän taka-alalla, mutta kyllä se aina takaraivossa pyörii ja suunnitelmia tulevalle kasvukaudelle hiotaan”, Mikko tuumii.

Runsasluminen talvi on tuonut omat haasteensa viljelijöille. “Lumiurakointia en tee, mutta jo pelkästään kotikulmien puhtaanapito lumesta työllistää varmasti enemmän kuin mitä tässä projektissa mukana olevilla tanskalaisilla ja ruotsalaisilla kollegoilla”, Samuel ajattelee. Mikon pelloille on jouduttu avaamaan ajourat lumilingolla, jotta peltojen kalkitus on saatu tehtyä.

Neuvontatyöt Samuelilla, kananuorikoiden kasvatus Martilla ja sikatalouden harjoittaminen Mikolla kuuluvat talven arkeen

Maatalouden neuvojana Samuelin työnkuvaan kuuluvat isona osana talvella erilaiset luennot ja koulutustilaisuudet, joiden valmisteluun menee aikaa. Nykyään tapahtumat ovat pääosin etänä, joten matkustamisen osalta aikaa ei juuri kulu. Viralliset kylvösiemennäytteet, joita Samuel ottaa eri yrityksille, vaativat tarkkuutta ja huolellisuutta. Työn vastapainoksi Samuel harrastaa hiihtoa ja sulkapalloa. “Näin minulla on ollut tapana hoitaa ihmissuhteita, bisneksiä kuin kunnon kohotustakin”, toteaa Samuel harrastuksistaan.

Martti omistaa yhtiökumppaninsa kanssa siipikarjayrityksen. Munivia kanoja on 45 000 ja kananuorikoita 80 000 kappaletta. Kustannuspuolella tilanne on haastava, mutta asiat tehdään niin hyvin kuin mahdollista ja toivotaan että markkinat reagoivat kustannusten nousuun. Peltopuolella on investoitu isosti maan peruskuntoon kalkitsemalla ja hyödyntämällä kananlantaa.

Mikolle sikatalous määrittelee arjen runkoa ympäri vuoden. Rehun hyvä laatu on tärkeää erityisesti ensikkotuotannossa. “Tiineet ensikot ovat ehkä kaikista kotieläimistä herkimpiä rehuhygienialle, mikä pitää huomioida viljan viljelyssä. Rehussa ei saa esiintyä epäpuhtauksia tai Fusarium-sienen aiheuttamia hometoksiineja. Lakoviljan muodostumista on syytä välttää”, Mikko ajattelee.

Iso osa tilan talven töistä liittyy Mikolla jollain tavalla puunkorjuuseen. On päätehakkuita, energiapuun korjuuta, harvennuksia ja peltojen reunojen siistimistä. Puuta tarvitaan paljon sillä sitä käytetään tilalla niin talojen lämmitykseen kuin myös viljan kuivaukseen.

"Matka jatkuu, hyppää mukaan kelkkaan!”, toivottaa Samuel kampanjan seuraajille.

Lisää tietoa Follow a Farmer -kampanjasta ja muita kampanjan videoita löydät BASF:n nettisivuilta.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja