Miten pieni vesimäärä tehostaa ruiskutustyötä?

Kasvinsuojelussa ruiskutus pienemmillä vesimäärillä vähentää työtaakkaa, mikä on hyvä ottaa huomioon kesän kiirehuippuina.

Pieni vesimäärä nopeuttaa ruiskutustyötä, sillä merkittävä osa ruiskutustyöhön kuluvasta ajasta menee varsinaisen ruiskutuksen sijaan ruiskun täyttämiseen ja siirtymisiin.

Alla oleva esimerkkitapaus havainnollistaa, kuinka ruiskutus 100 l/ha vesimäärällä vie huomattavasti vähemmän aikaa, kuin ruiskutus 150 l/ha tai 200 l/ha vesimäärällä. Ruiskun täyttämiseen ja siirtymisiin kuluu melkein puolet enemmän aikaa, jos ruiskutus tehdään 100 l/ha sijaan 200 l/ha vesimäärällä.

Vesimäärä (l/ha) 100 150 200
Kokonaisvesimäärä (litraa) 10 000 15 000 20 000
Ruiskun täyttökertoja 9 13 17
Täyttöihin kulunut aika yhteensä (h:min) 6:00 8:40 11:20

Taustatiedot esimerkkitapauksen tekijöistä, jotka vaikuttavat ruiskun säiliön täyttöihin kuluvaan aikaan.

Käsiteltävä pinta-ala (ha) 100
Ruiskun säiliön koko (litraa) 1200
Ruiskun yksittäinen täyttöaika,
sis. siirtymät ja säiliön täytön (h:min)
0:40

Hyvin liikkuvilla kasvinsuojeluaineilla ruiskutus on mahdollista tehdä pienemmillä vesimäärillä

Viljojen kasvitautien torjuntaan tarkoitetut BASF:n valmisteet, Priaxor, Revytrex ja Revystar XL, mahdollistavat ruiskutuksen myös pienemmillä vesimäärillä, kuten 100 l/ha. Kyseisten kasvinsuojeluaineiden sisältämä SDHI-ryhmän Xemium on liikkuva ja pitkäkestoinen tehoaine, joka kulkeutuu kasvissa systeemisesti jopa uusiin kasvinosiin, jotka eivät ole vielä ruiskutusajankohtaan mennessä kehittynyt. Xemium ei ainoastaan anna vakuuttavaa tautisuojaa, vaan sillä on tautisaastunnan alkuvaiheessa parantavia eli kuratiivisia ominaisuuksia.

Aiemmin mainitut valmisteet ovat useamman tehoaineen seoksia, joissa aina myös toinen tehoaine omaa systeemisiä ominaisuuksia. Läheskään kaikilla kilpailevilla SDHI-tuotteilla ei ole samanlaisia ominaisuuksia, tämän takia hyvän tehon saavuttamiseksi on tärkeää käyttää isoa vesimäärää. ”BASF on tehnyt kokeita Suomessa ja ulkomailla, jotka osoittavat valmisteiden toimivan erinomaisesti myös 100 l vesimäärällä hehtaaria kohti”, kertoo Hannes Höykälä BASF:sta.

Priaxoria myy Lantmännen Agro

Revytrexiä myy Viljelijän Avena Berner

Revystar XL -tuotetta myy Wihuri

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja