Follow a Farmer -kampanjan viljelijät Samuel, Martti ja Mikko kertovat kevätkuulumisiaan

BASF:n Follow a Farmer -kampanjan viljelijöillä kevät on edennyt lumisissa ja jopa jäisissä maisemissa.

Remote video URL

Viljelysuunnitelmat ja markkinatilanteen pohdintaa - Follow a Farmer Ep. 21

BASF:n Follow a Farmer -kampanja seuraa seitsemän pohjoismaalaisen viljelijän arkea läpi koko tulevan kasvukauden. Kampanjan viljelijöillä Samuel Jussilalla, Martti Tytykoskella ja Mikko Mäki-Latvalalla kevät on edennyt lumisissa maisemissa. “Jäätä on tänä vuonna ollut erityisen paljon, ja vielä pari päivää sitten tälläkin pellolla luisteltiin”, Samuel sanoo. “Ei meinaa talvi antaa ollenkaan periksi. Lumien sulamisen suhteen ollaan selvästi viime vuoteen verrattuna jäljessä”, Martti kertoo.

Maailmantilanne puhututtaa viljelijäpiireissä. “Ukrainan tilanne mullisti koko homman. On hyvin vaikea arvioida, miten vehnän hinta tulee kehittymään”, Martti tuumii. Haastavasta tilanteesta huolimatta Mikon mielestä maatalousyrittäjät tekevät sen, mikä heille kuuluu: ruuan tuotanto mahdollisimman tehokkaasti. “Ja sehän me osataan!”, Mikko ajattelee.

Viljelysuunnitelmien pohdintaa

Samuelilla, Martilla ja Mikolla viljelysuunnitelmat ovat valmiina, mutta niitä muutetaan tarvittaessa olosuhteiden ja tarpeiden mukaan. “Satotavoitteet tulevalle kasvukaudelle ovat toistaiseksi korkealla, kun mitkään olosuhteet eivät ole vielä satopotentiaalia rajoittaneet. Tavoitteita matkan varrella korjataan molempiin suuntiin”, Mikko sanoo.

Viljelysuunnitelmien muuttuessakin Samuel pyrkii aina säilyttämään monipuolisuuden viljelyssä. Viljojen lisäksi on aina mukana erikois- ja valkuaiskasveja sopivassa suhteessa. Samuel hyödyntää täsmäviljelyn keinoin saatuja karttoja, joiden avulla kylvölannoitin säätää automaattisesti siemenen ja lannoitteen määrää GPS-paikkatiedon perusteella. Kasvilajivalikoiman suunnittelussa Samuel tekee yhteistyötä siemenpakkaamon kanssa: “Porukalla mietitään molemmille osapuolille soveltuvat lajikkeet. Tavallisesti päätökset tehdään kevätviljojen osalta jo ennen vuoden vaihdetta”.

Mikon kasvivalikoimassa yli puolet on ohraa ja kauraa. Tämän lisäksi tilan kasvivalikoimaan kuuluvat syysruis, kevätrapsi ja -rypsi, rehuherne ja syysruisvehnä. “Kevätrapsin ja -rypsin osalta viljelysuunnitelmat saattavat vielä muuttua. Meillä kasvukausi ei aina meinaa riittää rapsille, joten myöhäisenä keväänä sitä ei kannata kylvää”, Mikko toteaa.

Martille tuleva kasvukausi on viljapainoitteinen: “Jos syysvehnät säilyvät, niin viljelen käytännössä tulevana kasvukautena ainostaan syysvehnää, mallasohraa ja Clearfield-rapsia. Martti viljelee kolmea eri syysvehnälajiketta. “Minulle aikainen Ibarra-syysvehnä on vähän ikään kuin rukiin korvaaja. Ibarra puidaan muita lajikkeita paria viikkoa aiemmin, ja näin kykenen jakamaan isompaa syysvehnäalaa sadonkorjuun kannalta.”

Syysviljojen talvehtiminen mietityttää kampanjan viljelijöitä, ja mahdollisiin talvituhoihin varaudutaan. “Varsinais-Suomi on yhtä jääkenttää. On vaikeaa sanoa, miten syysviljat lähtevät keväällä kasvamaan”, Martti kertoo.

Kevätsesongin kiireitä

Mikolla kevätsesonki alkaa jo varhain, sillä tilalla tehdään siementen kunnostusta omien siementen lisäksi rahtityönä noin 50 eri tilalle. Siementen kunnostukseen kuuluu siementen peittaus, jossa Mikko näkee monia etuja: “Moni toimenpide, kuten kasvinsuojeluaineiden tai hivenaineiden lisäys, voidaan tehdä paremmalla hyötysuhteella ruiskutukseen verrattuna.”

Samuelin näyttämällä siemenpakkaamolla kunnostetaan ja pakataan kaiken aikaa kevään siemeniä: “Aina kun kutsu kuuluu, niin lähden viemään sinne kuormaa”. Samuelilla on käynnissä myös suunnitelmat ensi kesän ja syksyn aikana tehtävälle salaojaprojektille, jossa noin 25 hehtaarin suuruinen peltoala salaojitetaan.

Monen viljelijän mietteitä kuluneesta keväästä lienee kuvaavan hyvin Martin kaveripiirissä yleistynyt lausahdus: “Ei oo tämmöstäkään ikinä ollut!”

Lisää tietoa Follow a Farmer -kampanjasta ja muita kampanjan videoita löydät BASF:n nettisivuilta.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja