Panosta viljojen kasvinsuojeluun

Kevätviljojen oraat näyttävät monin paikoin todella hyviltä. Tyypillinen kevätkuivuus ei vaivaa kevätviljoja. Sen sijaan riskinä on kasvitaudit. Myös laon torjunta kannattaa tehdä viimeistään korrenkasvun alussa, koska viljat ovat nyt hyvässä kasvussa.

Delaro SC 325 sopii erinomaisesti rikkatorjunnan yhteyteen tautien torjuntaan. Strobin ja triatsolin seoksella saadaan hyvä teho sekä ohralla että vehnällä. Erityisesti lohkoilla, joilla on viljaa paljon ja heikompi viljelykierto, Delaron teho tulee esiin. Punahomeeseen saadaan samalla tehoa heti alkukasvukaudesta. Orius 200 EW -valmistetta voidaan myös käyttää rikkatorjunnan yhteydessä. Teho ei ole aivan Delaron luokkaa, mutta suojaa saadaan kasvitauteja vastaan kaikilla viljoilla. Erityisesti kauralla voisi olla järkevää ruiskuttaa Oriuksella jo rikkatorjunnan yhteydessä, jolloin torjutaan kauran lehtilaikkua ja saadaan hyvä sivuvaikutus punahometta vastaan. Sato- ja laatuvaikutus voi olla merkittävä, ja vain 100 kiloa lisää satoa ennustetuilla syksyn viljan hinnoilla riittää kattamaan ainekustannuksen ja tuottamaan lisätuloa vähintään 20 euroa/ha! Useimmissa tapauksissa sadonlisä on tätä huomattavasti suurempi.

Jos ei ole mahdollisuutta ruiskuttaa kaikkia viljoja myöhemmin lippulehti-tähkälletulovaiheessa, voi hyvän suojan saada aikaiseksi ruiskuttamalla myöhäistetyn rikkatorjunnan yhteydessä Revytrexiä annoksella 0,85 l/ha. On kuitenkin hyvä huomioida, että tämä strategia ei varsinkaan kovemmassa tautipaineessa ole välttämättä yhtä tehokas kuin jakamalla tautitorjunnan kahteen osaan.

Alueilla, joilla syysvehnä tai ruis on hyvässä kasvussa, kasvitaudit voivat iskeä aikaisin. Torjuntaa on mahdollista tehdä syysvehnälle jo lippulehtivaiheessa pienemmällä annoksella esim. Delarolla, Ascra Xpro:lla tai Revytrexillä varsinkin tilanteessa, jossa tauteja ei ole vielä torjuttu. Tautien torjunta kannattaa tehdä uudestaan tähkälle suuremmalla annoksella ennen kukintaa sekä rukiilla että syysvehnällä, jotta varmistetaan riittävä teho ruosteita vastaan.

Varmista kasvinsuojeluaineen turvallinen käyttö. Lue aina pakkausmerkinnät ja tuotetiedot ennen käyttöä.

Syysvehnän harmaalaikkua löydettiin helposti syysvehnän alalehdiltä. Kuva 7.6.2022 Mäntsässä.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja