Follow a Farmer -kampanja mukana kylvötöissä

BASF:n Follow a Farmer -kampanja seuraa tällä kasvukaudella seitsemää viljelijää Suomesta, Ruotsista ja Tanskasta. Kampanja pääsi seuraamaan kylvötöiden tekoa Samuel Jussilan, Martti Tytykosken ja Mikko Mäki-Latvalan pelloilla.

Jussilan tilalla kylvötyöt tehtiin täsmäviljelyn periaattein, sillä lannoite- ja siemenmäärä säädettiin VRA-tekniikan avulla. Samuel kuvaa tehtyjen VRA-karttojen olevan vielä raakileita, joihin on merkitty lähinnä vain metsänreunat ja huonosti kasvavat alueet.

“Tulevaisuudessa VRA-kartat tullaan tekemään vähän paremmin jollain muulla tavalla, luultavasti niin, että käännetään suoraan biomassakartat tai puimurin satokartoituslaitteen kartat VRA-kartoiksi. Mutta näinkin tämä homma rokkaa, ja asiat saadaan tehdyksi”, Samuel tuumii.

Siemenviljelijänä Samuel kiinnittää kylvötöiden aikaan erityistä huomioita kaluston puhdistamiseen. Joka lajikkeen välissä kalusto puhdistetaan huolellisesti ja kylvökoneen täytössä huolehditaan, etteivät jyvät kulkeudu apulantapuolelle.

Kevätkalustoa ja asiaa maan tiivistymisen ehkäisystä

Tytykosken tilalla kylvöt lähtivät hyvin käyntiin ja työt etenevät vauhdilla. “Maa murustuu todella hyvin, mikä johtuu varmasti hyvästä routaisesta talvesta”, Martti ajattelee.

Tilalle hankittiin viime syksynä Bednarin lautasmuokkain, johon Martti on ollut tyytyväinen: “Bednarin lautasmuokkain on ollut kylvömuokkauksen todella hyvä lisä, se murustaa maata hyvin ja pitää sopivan työsyvyyden. Uskallan nyt sen avulla jättää enemmänkin sänkiä.”

Kevät on Martin mukaan ollut kylvöille hyvä, joskin edennyt pari viikkoa myöhässä. “On ollut sopivat lämpötilat, ei mitään järkyttäviä helteitä. Kylvön aloittamisen jälkeen tuli muutamia sateita, mutta ne oikeastaan vain tasasivat lohkojen sisällä olevia kosteuseroja”.

MTY Mäki-Latvalan tilalla kevättyöt alkoivat lannanlevityksillä ja muokkauksilla. Viljelyssä ei turvauduta pelkästään yksittäiseen muokkausmenetelmään, sillä tilalla tehdään niin kyntöä, kevytmuokkausta kuin hiukan suorakylvöäkin.

Mikko muistuttaa lannan olevan oikein käytettynä hyvää maanparannusainetta. Kun käyttömäärä on kohtuullinen pinta-alaan nähden, niin lannanlevitys voidaan tehdä aina tehdä peltojen ehdoilla.

Mikosta on tärkeää olla tietoinen maatalouskoneiden vaikutuksesta maan tiivistymiseen ja siksi hänen mielestä yksi tärkeimmistä tehtävistä onkin renkaiden ilmanpaineiden tarkistus ennen pellolle menoa.

“Kasvukauden aikana pellolla ajetaan joka kohdan yli keskimäärin ainakin kerran. Tämä vaatii kuskilta kurinalaisuutta, sillä jokaisen ajetun metrin pitäisi olla tarkoituksenmukainen. Renkaiden ilmanpaineiden täytyisi olla kurissa ja olosuhteet hyvät, ettei pelto ole liian märkä”, Mikko sanoo.

Lisää tietoa Follow a Farmer -kampanjasta ja muita kampanjan videoita löydät BASF:n nettisivuilta.

Remote video URL

Kylä-Uupon tilan kylvöt Alastarolla keväällä 2022.

Remote video URL

Kevätkalustoa, töyhtöhyyppä ja asiaa rengaspaineista Mäki-Latvalan tilalla Ilmajoella

Remote video URL

Yhden miehen tehokas kylvöketju Jussilan tilalla Janakkalassa.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja