Hyödynnätkö jyrsijäntorjunnassa jo uusinta teknologiaa?

Syksyn tullen jyrsijöiden torjunta on jälleen ajankohtaista. Viilenevät ilmat ja pelloilta korjattu sato houkuttelevat jyrsijöitä varastoihin ja eläinsuojiin. Tuoreimman teknologian avulla jyrsijöiden torjunta on nopeaa ja niiden aiheuttamilta tuhoilta voidaan välttyä.

Rotista eroon ennätysnopeasti

Selontra®:n toimintatavan ja maittavuuden ansiosta jyrsijäpopulaation hävittäminen onnistuu totuttua nopeammin.

"Kun rottaongelma havaitaan, halutaan siitä yleensä välittömästi eroon. Silloin kannattaa valita Selontra, sillä se on nopein tapa tuhota populaatio", BASF:n AgSolution manager Anders Fjendbo kertoo.

Nopean syöttötekniikan ansiosta rottapopulaatiosta on mahdollista päästä eroon jopa seitsemässä päivässä syönnin alettua.

"Rottapopulaatiossa syönti tapahtuu tietyn hierarkian mukaan. Siksi on tärkeää, että syöttöpaikkoja ja syöttejä on tarjolla heti riittävästi populaation kokoon nähden, jotta alhaisemmankin hierarkian rotat saadaan nopeasti syömään. Jos syöttejä ei ole saatavilla riittävästi, torjunta-aika voi venyä liian pitkäksi, ja rotat alkavat epäillä jonkin olevan ravinnonlähteessä vialla", kertoo BASF:n Hannes Höykälä.

Valmisteella on lisäksi syömisen lopettava vaikutus. Syötyään kuolettavan annoksen Selontra®:a, jyrsijä lopettaa syönnin vuorokauden kuluessa. Tämän ansiosta syöttejä kuluu siis vähemmän.

Maittava Selontra® tehoaa resistentteihinkin rottiin

Selontra® on BASF:n uusi biosidivalmiste, jonka vaikutustapa on täysin uudenlainen. Sen tehoaine on kolekalsiferoli, jota esiintyy luonnostaankin jyrsijöiden fysiologiassa. Se on siis ei-antikoagulanttipohjainen.

"Tehoaineen vaikutustavan ansiosta Selontra tehoaa myös hiiri- ja rottapopulaatioihin, jotka ovat resistenttejä perinteisille antikoagulanttipohjaisille biosideille", Fjendbo kertoo.

Ensimmäiset antikoagulantteja sisältäville torjuntavalmisteille resistentit hiiret ja rotat on löydetty jo vuosikymmeniä sitten. Sen sijaan kolekalsiferolille resistenttejä hiiriä tai rottia ei tiedetä olevan olemassa, eikä resistenssin muodostuminen ole todennäköistä.

"Kolekalsiferolin on tiedetty jo pitkään olevan todella tehokas jyrsijöiden torjunnassa, mutta nyt se on onnistuttu formuloimaan erityisen maistuvaan muotoon", kertoo Fjendbo.

Kokeissa onkin osoitettu, että rotta syö mieluummin Selontra®:a kuin monia muita ravinnonlähteitä kuten esimerkiksi porsaanrehua tai maissisäilörehua.

Ympäristölle turvallisempi valinta

"Kun tavoitellaan ympäristön kestävyyden kannalta parasta vaihtoehtoa jyrsijöiden torjuntaan, on Selontra ehdottomasti paras valinta. Se ei kerry ympäristöön eikä eläimiin", kertoo Fjendbo.

Tehoaineen vaikutustatavan ansiosta myös ei-kohde-eliöiden myrkytysriski on poikkeuksellisen epätodennäköinen. Selontra® on turvallisempi vaihtoehto, jos maatilalla sattuu olemaan esimerkiksi hiiriä tai rottia syöviä lemmikkieläimiä.

"Jyrsijöiden aineenvaihdunta poikkeaa muiden eläinten aineenvaihdunnasta ja siksi kolekalsiferoli aiheuttaa niiden elimistössä kuolettavan reaktion", summaa Höykälä.

Parhaiten saat Selontra®:n hyödyt irti tutustumalla verkossa ilmaiseen käyttökoulutukseen.

Selontra®:a myy Hankkija.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja