Luonnonvarakeskus pyytää tuomenoksanäytteitä ensi vuoden Tuomikirvaennustetta varten

Taas on aika selvittää kotimaisen tuomikirvakannan runsaus ja kerätä näytteet vuoden 2023 tuomikirvaennustetta varten. Koska ennuste perustuu tuomikirvojen talvimunien laskentaan, Luonnonvarakeskus (Luke) tarvitsee näytteitä tuomen silmuista ympäri Suomen. Mitä enemmän näytepisteitä kertyy, sitä kattavampi ja luotettavampi ennusteesta tulee.

Tuomikirvaennusteen oksanäytenippuja (Kuva: Erja Huusela, Luke)

Tuomenoksat pitäisi kerätä ja lähettää tarkastettavaksi marraskuun aikana. Ne kootaan vähintään kolmesta, mielellään viidestä pellon läheisyydessä kasvavasta tuomesta. Kunkin puun oksaniput sidotaan erillisiksi nipuiksi. Noin 50 cm:n mittaisia oksia tarvitaan kustakin tuomesta 20-30 kappaletta. Näytteet kerätään puun joka puolelta normaalilta ulottumakorkeudelta.

Ennen näytteenottoa kannattaa varmistaa, että oksat ovat tuoreita ja että puu varmasti on tuomi. Jokaisesta näytteestä pitäisi löytyä vähintään 100 elävää silmua.

Näytteiden mukaan tulee liittää tieto näytteenottopaikkakunnasta sekä lähettäjän nimi ja sähköpostiosoite. Kaikille oksia lähettäneille lähetetään omien näytteiden laskentatulokset ja ensi kesän tuomikirvaennuste heti tulosten valmistuttua tammikuussa 2023.

Näytteet tulee toimittaa Lukelle: Erja Huusela, Luonnonvarakeskus (Luke), Planta/Tietotie 4, 31600 Jokioinen.


Uutisen pääkuvassa: Tuomikirvan talvimuna silmussa (Kuva: Erja Huusela)


Lähde (teksti ja kuvat): Luonnonvarakeskus (Luke) (Koko uutinen täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja