Tuomikirvaennuste vuodelle 2023 valmistunut

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuomikirvojen talvimunalaskentaan perustuvan tuomikirvaennusteen mukaan kotimaisen tuomikirvakannan aiheuttama tuhoriski painottuu ensi kesänä Keski-Pohjanmaalta Pohjois- ja Etelä-Karjalaan ulottuvalle vyöhykkeelle.

Kuoriutumiskelpoisten tuomikirvan talvimunien määrä Perhossa (61) ja Viitasaarella (45) ylittivät selvästi suuren tuhoriskin alarajan (40 talvimunaa / 100 silmua). Tuhot ovat mahdollisia myös Leppävirran (16), Liperin (12) ja Parikkalan (10) seuduilla.

Eteläisessä Suomessa talvimunamäärät olivat pieniä ja kotimaisen kirvakannan aiheuttama tuhoriski pieni. Kaikilta alueilta ei kuitenkaan ole saatu näytteitä. Varsinkin korkeamman tuhoriskin lähialueilla tulee varauduttava mahdollisiin tuhoihin.

Kotimainen tuomikirvakanta saa vuosittain täydennystä kaukokulkeumana eteläisten ja kaakkoisten ilmavirtausten mukana tulevista kirvoista, minkä seurauksena tuhoriski voi yllättäen nousta. Tietoa mahdollisista kirvojen kaukokulkeumista kasvukaudella saa Luken Maatalousinfosta ja LukeKasKas-palvelusta.

Lähde: Teksti: Luonnonvarakeskus (Luke) Maatalousinfo (Koko tiedote täällä), ennustekuva Hannu Ojanen / Luke

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja