Karjanlannan levitystä voi tietyin edellytyksin jatkaa marraskuulle, ilmoitus kuntaan tehtävä lokakuussa

Kotieläinten lannan syyslevitys on ollut kuluneena syksynä hankalaa poikkeuksellisen sateisen kasvukauden vuoksi. Tapauskohtaisesti syyslevityksen pidentäminen marraskuulle onnistuu ilmoituksella, jos sääolosuhteet ovat sen aikaisemmin estäneet ja sää pysyy suotuisana. Ilmoitus on tehtävä lokakuun loppuun mennessä.

Sää on kuluneella kasvukaudella ollut poikkeuksellisen haastava viljelylle. Heinä-, elo-, syys- ja lokakuussa saadut, paikoitellen poikkeuksellisen runsaat sateet ja siitä johtunut liiallinen märkyys hidastivat peltokasvien valmistumista ja siirsivät kasvukauden aikaisia työvaiheita, myös lannan levitystä, myöhään syksyyn.

Lannan syyslevitys ei ole sallittua lokakuun jälkeen kuin poikkeuksellisina vuosina. Nitraattiasetuksen poikkeus mahdollistaa tapauskohtaisesti lannan levityksen marraskuun loppuun saakka. Mikäli tila arvioi sen välttämättömäksi, siitä tulee tehdä välittömästi, viimeistään lokakuun loppuun mennessä, ilmoitus kuntaan esimerkiksi tällä lomakkeella.

Nitraattiasetuksen poikkeus edellyttää, että syys- ja lokakuun kelien on pitänyt olla niin poikkeuksellisen märät ja sateiset, ettei levitys ole onnistunut ajallaan. Toisaalta marraskuun kelin pitäisi pysyä suosiollisena, koska routaantuneeseen, veden kyllästämään tai lumipeitteiseen maahan lantaa ei muutenkaan saa levittää. Valvonnassa arvioidaan tilannetta säätilastojen lähtökohdasta ja viljelijä voi todistaa poikkeukselliset sääolosuhteet esimerkiksi valokuvilla.

Kovin pitkälle marraskuulle lannan levityksen lykkääminen on riskialtista, koska maa voi jäätyä tai lumi peittää pellon. Lannan syyslevityksen muita rajoituksia ei ilmoituksella voi ohittaa, vaan ne ovat voimassa.

Viljelijätukien kannalta on olennaista, että nitraattiasetuksen mukaisia vaatimuksia noudatetaan. Nitraattiasetuksen noudattamista valvotaan ja seurataan yhtenä osana maatalouden laajoja ympäristövaatimuksia.


Lähde: Maa- ja metsätalousministeriö (Koko tiedote täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja