Unknown author
22.09.10

Marraskuu 2011 - vehnä - 193€/tonni - kelpaako?


Viljat ovat laarissa. Sadon määrä ei päätä huimannut, mutta onpahan ainakin katon alla. Internetissä surffaillin taas kerran viljan hintoja ja täytyy todeta, että kova on nousuvauhti ollut viime viikkoina. Varsinkin vehnän hinta on elänyt ripeästi eurooppalaisten hintojen perässä. Kauran hinta taas näyttäisi seuraavan vähän enemmän viiveellä maailmanmarkkinaa. Pitäisikö jo myydä osa sadosta?

Vanha sääntö on, että mikä menee ylös, tulee myös alas. Totuutta ei tiedä kukaan, mutta päätöksiä pitää kuitenkin tehdä kun hyvältä tuntuu. Viime vuosina on tullut tavaksi olla markkinassa kiinni vähän kerrallaan. Näin tulee välillä parempia kauppoja ja välillä vähän huonompia, mutta keskimäärin pärjätään. Jos myy kerralla kaiken, ottaa aika suuren riskin. Jos taas ei myy mitään, on turha perästä jossitella mitä olisinkaan saanut, jos olisin silloin myynyt.

Vaikka ulkona on sateista ja kylmää on katse vääjäämättä jo ensi kevään kylvöissä. Revanssihenkeäkin taitaa olla ilmassa, sillä huonon sadon jälkeen pitää kurssi kääntää ylöspäin.

Tämänhetkinen markkinatilanne tarjoaa mainion mahdollisuuden suojata ensi vuonna puitavan sadon hintaa. Miltä kuulostaa, jos vehnästä vuoden 2011 marraskuussa saa 193 euroa tonnilta? Ei lainkaan hassummalta ja tämä tarjous on nimittäin jo nyt voimassa - vieläpä ilman laaturiskiä. Kuka meistä tietää onko hinta tuolloin 250€/tonnilta vai 100€/tonnilta? Hintatason hyvyyden tai huonouden joutuu jokainen miettimään tykönään.

Tämän pirteän uutuuden viljamarkkinaan tuovat pankit, jotka ovat lähteneet tarjoamaan viljelijöille uudenlaista mahdollisuutta olla markkinassa mukana viljafutuurien kautta. Hieno juttu! Pienen selvittelykierroksen jälkeen pitää todeta, että myös leikistä aiheutuneet kulut jäävät kohtuullisiksi - muutamaan euroon tonnilta.

Asiaan kannattaa uhrata hieman aikaa ja perehtyä tähän uuteen mahdollisuuteen. Suojausta voi tehdä aluksi vaikka osalle sadosta ja harjoitella oppimismielessä. Käytännössä voi esimerkiksi myydä pankin kautta muutaman kymmenen tonnin vehnäfutuurin. Kylvöille lähtiessä on siten suojauksen osalta sadosta saatava hinta tiedossa. Markkinan kehittymistä voi seurata internetin kautta pörssissä näppärästi vaikka päivittäin.

Pankki ostaa futuurin ennen sen erääntymistä takaisin, joten viljaa ei sentään tarvitse maailmalle toimittaa. Suojaus on siten puhdasta paperikauppaa ja markkinariskien hallintaa tilalla. Pankit edellyttävät suojausta vastaan osavakuutta, sillä ne kantavat riskin pörssissä viljelijän puolesta. Knoppitietona kannattaa mainita, että mahdollisesti kertynyt voitto verotetaan pääomatulona.

Ja ei kun suojaamaan.

Tämän viikon asiantuntija:
Mikko Mäkimattila
Toimitusjohtaja

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja